E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Porez na dodanu vrijednost s posebnim osvrtom na stope"

Grgorović, Kristina (2011) Porez na dodanu vrijednost s posebnim osvrtom na stope". Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (414kB)

Sažetak

Prije ili kasnije na neki način svi dolazimo u dodir s porezima, iako se nekima mogu činiti kao nužno zlo, porezi postoje još od najranijih dana civilizacije. Da bi država opstala i uspješno funkcionirala, potrebna su joj određena sredstva koja najvećim djelom ostvaruje ubiranjem poreza. Danas je i u najširoj javnosti shvaćena i prihvaćena činjenica da su porezi civilizacijska stečevina, da je plaćanje poreza naša sudbina, te da je maštanje o državi bez poreza lišeno svake realne osnove. U ovom radu obrađuje se primjena poreza na dodanu vrijednost prilikom oporezivanja dobara i usluga, s posebnim osvrtom na problematiku broja i visine poreznih stopa. U prvom poglavlju ovog rada ukratko se obrazlaže pojam i karakteristike poreza, porezna terminologija, pojam i ulogu poreznog sustava, poreznu reformu u Hrvatskoj započetoj nakon njezina osamostaljenja, te na sadašnji porezni sustav i porezne oblike u Hrvatskoj. Drugo i treće poglavlje odnose se na porez na dodanu vrijednost, njegova bitna obilježja, uvođenje ovog poreza u Hrvatski porezni sustav kao i uvođenje nulte i snižene stope, te promjene koje će Republika Hrvatska morati unijeti u Zakon o porezu na dodanu vrijednost u procesu pregovora o pristupanju Europskoj uniji. U sljedećem poglavlju, obrađuje se problematika poreznih stopa vezanih uz pitanje njihovog broja i visine. Navedeni su razlozi koji utječu na postojanje većih ili manjih razlika u poreznom pristupu proizvodima i usluga u prometu, odnosno kojima se može objasniti i opravdati razlike u broju i visini poreznih stopa. U posljednjem poglavlju bit će riječi o PDV-u u Europskoj uniji, prikazat će se podaci o broju i visini stopa poreza na dodanu vrijednost u zemljama Europske unije, kao i službeni stav Europske unije o toj problematici.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Škare, Marinko
Dodatne informacije: 2011/34
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac > 336.2 Javni prihodi
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Ekonomija
Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 07 Oct 2011 10:12
Zadnja promjena: 16 May 2014 14:19
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/105

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku