E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Problem nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj

Tominović, Petar (2011) Problem nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (796kB)

Sažetak

U ovom će se radu istraţiti uzroci i posljedice nezaposlenosti u RH, te kretanje nezaposlenosti u zadnjih deset godina. Cilj je proučiti kretanja nezaposlenosti u RH i mjere kojima se suzbija nezaposlenost. Povod za odabir ove teme je aktualnost teme i sve veći broj nezaposlenih u RH. Nezaposlenost kao sociološka i ekonomska kategorija uzrokuje negativne pojave u razvitku ekonomije svake zajednice, u uskoj je vezi sa stupnjem ukupnog razvitka a najizravnije je povezana s ostvarenjem bruto domaćeg proizvoda po stanovniku. Problem nezaposlenosti je egzistencijalni problem svakog pojedinca, kada nema mogućnost da svoju radnu snagu pretvori u novac i da time na slobodnom trţištu vrijednost svoje radne snage razmjenjuje za dobra koja su mu potrebna. Nezaposleni pojedinac ne samo što je nesretan i pod stresom nego to stanje doţivljava kao stanje beznadnosti čime je ugroţen njegov ţivotni opstanak. Nakon uvoda, u drugom poglavlju je definirana nezaposlenost i istraţeni su načini mjerenja nezaposlenosti, a u trećem su objašnjeni oblici i uzroci nezaposlenosti. Četvrto poglavlje se odnosi na nezaposlenost u RH gdje su analizirani stanje i trendovi, dok su u petom poglavlju opisane mjere za suzbijanje nezaposlenosti. Iako nas prije svega zanimaju ekonomski uzroci i posljedice nezaposlenosti, zbog uske povezanosti ekonomskih pojava s ostalim društvenim procesima šesto poglavlje istraţuje socijalne posljedice nezaposlenosti.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2011/31
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 331 Rad. Zaposlenost. Poslodavci, zaposleni. Ekonomika rada. Organizacija rada. > 331.5 Tržište rada. Zapošljavanje
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Ekonomija
Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 07 Oct 2011 10:12
Zadnja promjena: 07 Oct 2011 10:12
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/108

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku