E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Obrazovni programi turizma u visokooobrazovnim institucijama Republike Hrvatske

Skomeršić, Erik (2011) Obrazovni programi turizma u visokooobrazovnim institucijama Republike Hrvatske. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (261kB)

Sažetak

Važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo je neupitna, stoga su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i sveučilišta Republike Hrvatske dužni osigurati razvoj turizma u zemlji potičući obrazovanje u turizmu te osiguravajući kvalitetne programe školovanja iz turizma na svim razinama. U ovom je radu naglasak stavljen na obrazovne programe turizma u visokoobrazovnim institucijama Republike Hrvatske na čije formiranje Ministarstvo turizma Vlade Republike Hrvatske ima određeni utjecaj u pogledu financiranja. U prvom poglavlju rada prikazane su neke od osnovnih karakteristika hrvatskog turizma koje označavaju važnost turizma u zemlji. Navode se statistički podaci Hrvatske gospodarske komore koji se prvenstveno odnose na udio turizma u BDP-u, broj dolazaka turista i njihove promjene tijekom godina te preferencije turista. Dan je prikaz stanja u turizmu RH u pogledu masovnosti i selektivnosti te tendencije razvoja u budućnosti, a isto tako u prvom se poglavlju navode i javni pozivi koje je raspisalo Ministarstvo turizma RH sa svrhom dodjele sredstava proračuna obrazovnim programima iz turizma. Ustroj visokog obrazovanja i broj visokih učilišta prikazani su u drugom poglavlju rada dajući općeniti pregled visokoobrazovnih institucija u Republici Hrvatskoj. U ovom se poglavlju uz sveučilišta navode i veleučilišta čiji programi iz turizma neće biti uključeni u ovaj rad. Nakon Bolonjske deklaracije uslijedile su brojne promjene koje su temeljito promjenile obrazovne programe zemalja Europe pa je stoga bilo nužno navesti i temeljne značajke njenog stupanja na snagu. U nastavku rada temeljito su objašnjeni obrazovni programi turizma na sveučilištima u Republici Hrvatskoj. Obrazovni programi turizma organizirani su na sveučilištima u Puli, Zagrebu, Splitu, Zadru, Dubrovniku te na sveučilištu u Rijeci gdje se programi iz turizma izvode na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Prikazani su programi iz turizma s pripadajućim kolegijima koji se izvode na preddiplomskom, diplomskom, poslijediplomskom, doktorskom i stručnom studiju, programi cjeloživotnog obrazovanja iz područja turizma, seminari potrebni za obavljanje određenih zanimanja u turizmu te interdisciplinarni studiji iz turizma.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: Bušelić, Marija
Dodatne informacije: 2011/25
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 07 Oct 2011 10:12
Zadnja promjena: 21 May 2014 09:16
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/113

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku