E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Međunarodne financijske institucije (Svjetska banka, MMF, IBRD, EBRD)

Ajdarpašić, Bernadeta (2011) Međunarodne financijske institucije (Svjetska banka, MMF, IBRD, EBRD). Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (537kB)

Sažetak

U prvom dijelu ovoga rada se upoznajemo sa Svjetskom bankom kao međunarodnom financijskom institucijom koja se sastoji od dvije jedinstvene razvojne institucije u vlasništvu 187 zemalja članica: Meñunarodne banke za obnovu i razvoj (International Bank for Reconstruction and Development, IBRD) i Međunarodnog udruženja za razvoj (International Development Association, IDA). Njihov rad se nadopunjuje u suradnji s Međunarodnom financijskom korporacijom (International Finance Corporation, IFC), Multilateralnom investicijskom garancijskom agencijom (Mulilateral Investment guarantee agency, MIGA) i Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID). U drugom dijelu rada se upoznajemo sa Međunarodnim Monetarnim Fondom (MMF-om), organizacijom i financijama, povijesti MMF-a, upravljačkom strukturom, poslom MMF-a i poslovima s Republikom Hrvatskom. Također nešto više se govori o financijskim institucijama kao što su IBRD i EBRD. U zadnjem trećem dijelu ovoga rada navode se ostale meñunarodne financijske institucije koje ne možemo zanemariti a koje postoje kao što su Međunarodno udruženje za razvoj (IDA), Međunarodna financijska organizacija (IFC), Multilateralna organizacija za osiguranje investicija (MIGA), International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID), Inter-američka banka za razvoj (IDB), Europska investicijska banka (EIB) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB. Potrebno je navesti da svako poslovanje ima prednosti i nedostatke tako i ovih institucija, svrha je ovoga rada skrenuti pažnju na to da svaki sustav nije savršen i da se nadograñuje iz godine u godinu. Ove institucije su tijekom povijesti imale mnogo uspona i padova a tako je i danas. Cilj ovoga rada je steći holističku sliku funkcioniranja međunarodnih svjetskih institucija kako bi se na taj način moglo ukazati na prednosti koje Republika Hrvatska može imati članstvom u navedenim institucijama. Upoznajemo se sa namjerom, ciljevima, projektima, organizacijskom strukturom, članovima, poslovnom djelatnosti, projektima, partnerima Svjetske banke kao i projektima i programima sa Republikom Hrvatskom.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Škare, Marinko
Dodatne informacije: 2011/58
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac > 336.7 Novac. Monetarni sustav. Bankarstvo. Burze
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 12 Oct 2011 12:15
Zadnja promjena: 16 May 2014 14:21
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/116

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku