E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Konkurentnost hrvatskog turizma s aspekta ulaska u EU

Martinčević, Josipa (2011) Konkurentnost hrvatskog turizma s aspekta ulaska u EU. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (1MB)

Sažetak

Turizam je sveprisutan u današnjem okruženju, najmasovnija i najdinamičnija je društveno ekonomska pojava suvremenog društva, zbog sve brţeg načina života prešao je iz sekundarne u primarnu ljudsku potrebu. S obzirom da ljudi danas na poslu provode puno vremena, pa ga imaju manje za obitelj i dokolicu, potreban im je bijeg od stvarnosti i promjena okruženja, to je trenutak kada „nastupa“ turizam. Turizam je zbog svoje važnosti za ljudsku svijest, bitan pokretač svjetskog gospodarstva. Uzimajući u obzir važnost turizma kao globalne pojave cilj je ovog diplomskog rada najprije definirati pojam konkurentnosti u današnjim okvirima globalne ekonomije, pojmovno odrediti konkurentnost turizma, a zatim sagledati pokazatelje konkurentnosti turizma s aspekta ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Kako bi se moglo doći do samog cilja ovog rada, rad je podijeljen na pet poglavlja, u drugom poglavlju prikazana su obilježja i stanje hrvatskog turizma, od smještajnih kapaciteta, strukture turista do tržišne perspektive. U trećem poglavlju definiran je i određen pojam konkurentnosti. Prikazano je Globalno izvješće o konkurentnosti s indeksima konkurentnosti za određene zemlje i Nacionalno vijeće za konkurentnost. Nadalje, u ĉetvrtom poglavlju je prikazano kvantitativno i kvalitativno odreĊenje pojma konkurentnosti u turizmu i usporedba konkurentnosti hrvatskog turizma s odabranim zemljama. Metode korištene u radu su analiza, sistematizacija i reinterpretacija informacija sadržanih u korištenim izvorima literature.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2011/11
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.48 Turistički promet s gospodarskog gledišta. Politika turističkog gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Ekonomija
Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 14 Oct 2011 10:16
Zadnja promjena: 14 Oct 2011 10:16
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/158

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku