E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Problem inflacije i stabilizacijski program u Republici Hrvatskoj

Koraca, Darinka (2011) Problem inflacije i stabilizacijski program u Republici Hrvatskoj. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (455kB)

Sažetak

Inflacija je društveni konflikt, a u ekstremnim performansama društveni kolaps. Neravnoteža ekonomije, a inflacija kao njena izvedenica utječe na proizvodnju, troškove, potrošnju, štednju, investicije, budžetske prihode i rashode, na bilancu plaćanja. Ona uvjetuje socijalne i psihološke troškove i probleme. Diplomski rad ima intenciju da inflaciju objasni kao ekonomsku pojavu te da objasni mjere sadržane u stabilizacijskim programima koje poništavaju njen utjecaj prikazujući to generalno te specifično na primjeru Republike Hrvatske. U prvom dijelu predstavit će se teoretski doprinos u objašnjenju procesa generiranja inflacije, teorija inflacije potražnje i teorija inflacije troškova, koja uzroke inflacije nalaze na strani potražnje odnosno ponude. Klasična teorija inflacije potražnje polazi od kvantitativne teorije koja inflaciju vidi kao monetarni fenomen, odnosno inflacija je posljedica povećanja novčane mase. Keynesijanska teorija potražnje odbacuje pretpostavku o funkcionalnoj međuovisnosti između novca i agregatne potražnje. Inflacija troškova odnosno inflacija ponude kao glavne uzroke vidi u smanjenju agregatne ponude uz istu agregatnu potražnju. Psihološke teorije inflacije ponašanje svrstavaju u inflacijski faktor. U drugom dijelu prikazat će se borba protiv inflacije implementirana u stabilizacijskim programima. Oni po svom pristupu mogu biti ortodoksni i heterodoksni. Ortodoksni stabilizacijski programi temeljeni su na restriktivnoj monetarnoj i fiskalnoj politici a s druge strane heterodoksni osim tih elemenata još imaju kontrolu nadnica i plaća. Ortodoksni stabilizacijski programi bit će predstavljeni u njihovim bitnim elementima, a heterodoksni stabilizacijski programi za odabrane zemlje: Izrael, Argentina i Brazil. Treći dio prikazat će proces inflacije u Hrvatskoj od 1952. - 2009. zajedno s kretanjem ostalih makroekonomskih pokazatelja. U nastavku dat će se osvrt na faktore utjecaja inflacije u Hrvatskoj. Četvrti dio prikazat će stabilizacijski program iz listopada 1993. godine, heterodoksni stabilizacijski program koji je svojom kredibilnošću i društvenim konsenzusom smanjio inflacijska očekivanja što je bilo odlučujuće u zaustavljanju hiperinflacije.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2011/20
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac > 336.7 Novac. Monetarni sustav. Bankarstvo. Burze
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 14 Oct 2011 10:16
Zadnja promjena: 14 Oct 2011 10:16
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/167

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku