E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Obvezne pričuve i količina novca u optjecaju

Matić, Loredana (2010) Obvezne pričuve i količina novca u optjecaju. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (253kB)

Sažetak

Kao fleksibilan instrument tehnika obveznih pričuva počela se primjenjivati tek nakon velike ekonomske krize, kada je Američka središnja banka «Federalni rezervni sustav» (FED) dobio 1933.godine ovlaštenje da može regulirati obvezne pričuve. Obvezne pričuve u SAD više su za a vista depozite (depozite po viđenju) i za banke koje posluju u financijskim centrima, a jednake su nuli za oročene depozite. Takav sustav opravdava se time što je viša stopa potrebna za ona sredstva koja su aktivnija, tj. cirkuliraju većom brzinom optjecaja. U Hrvatskoj svi depoziti podliježu izdvajanju obvezne pričuve. Svrha ovog rada jest ukazati na važnost obvezne pričuve kao instrumenta monetarne politike te njezin utjecaj na količinu novca u optjecaju. Kroz ovaj rad bit će objašnjeno što su zapravo obvezne pričuve i na koji način iste utječu na količinu novca u optjecaju. Rad je razrađen kroz poglavlja koja opisuju sve bitne stavke vezane za naslovnu temu. Dakle, u drugom poglavlju detaljno je objašnjeno što je to središnja banka, njezine funkcije te ciljevi; objašnjeni su svi kvantitativni i kvalitativni instrumenti, sa većim osvrtom na obveznu pričuvu. Nadalje, u trećem poglavlju objašnjava se utjecaj obveznih pričuva na količinu novca u optjecaju; samim time kako obvezne pričuve mogu ograničavati ili povećati kreditni potencijal te imaju utjecaj na monetarni multiplikator. U četvrtom poglavlju objašnjava se obvezna pričuva Hrvatske narodne banke te njezin izrazit značaj kao instrumenta monetarne politike kojim se HNB služi. Detaljno je razrađeno tko sve mora izdvajati obveznu pričuvu, te druga pravila kao što su rokovi izdvajanja, obračunska razdoblja obvezne pričuve i dr. Od literature, korištene su mnogobrojne knjige domaćih i stranih autora čiji je opus usko vezan uz tematiku. Također, pregledani su članci vezani uz tematiku obveznih pričuva, i na kraju korišten je Internet preglednik kao baza mnogobrojnih podataka i praktičnih primjera. Prilikom izrade rada korištene su metode kompilacije, analize, sinteze, indukcije i dedukcije.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: Božina, Lovre
Dodatne informacije: 2010/165
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac > 336.7 Novac. Monetarni sustav. Bankarstvo. Burze
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 19 Oct 2011 07:02
Zadnja promjena: 16 May 2014 13:40
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/193

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku