E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Utjecaj visoke tehnologije na organizaciju na primjeru poduzeća "Maistra d.d."

Dinčir, Renata (2010) Utjecaj visoke tehnologije na organizaciju na primjeru poduzeća "Maistra d.d.". Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (329kB)

Sažetak

U ovom završnom radu se govori o utjecaju visoke tehnologije na organizaciju, odnosno razlozima zbog kojih dolazi do promjene unutar organizacija i sposobnosti poduzeća da se prilagodi novonastalim promjenama. Prije svega, cilj rada je prikazati kako promjene tehnologije, odnosno tehnološki napredak utječe na pojedinu organizaciju. U današnje vrijeme, svakodnevno dolazi do novih tehnoloških postignuća i do brojnih inovacija. Poduzeća će opstati jedino ako se uspiju prilagoditi promjenama koje dolaze, u suprotnom, gube svoj položaj na tržištu i nestaju sa tržišta. Stoga je bitno kontinuirano pratiti promjene kako bi bili u stanju uvesti određene tehnološke inovacije u svoje poduzeće. Također, nova tehnologija zahtijeva konstantno učenje, što podrazumijeva brojne edukacije i treninge. Rad je podijeljen na dva dijela, prvi dio rada uključuje teoretski dio. Upoznaje se sa osnovnim pojmovima koji su bitni za lakše razumijevanje ostatka rada. Dane su definicije tehnologije, te razlika između visoke tehnologije i informacijske tehnologije, jer mnogi smatraju da su to dva jednaka pojma. Nadalje, riječ je o utjecaju visoke tehnologije na organizacijsku kulturu, što je važno s obzirom da je organizacijska kultura vrlo bitna za svako poduzeće, te na neki način ona čini poduzeće, opće je poznata činjenica da poduzeće čine ljudi, stoga se treba znati odnositi prema njima. Osim organizacijske kulture, jednako značajne su i promjene u organizacijskoj strukturi, što se odnosi na promjene na radnim mjestima, te promjene u managementu organizacije. Drugi dio rada čini praktični dio, odnosno istraživački dio rada. Na primjeru Maistre d.d. nastoji se objasniti utjecaj visoke tehnologije, odnosno promjene koje se događaju unutar organizacije. Maistra d.d. je organizacija koja nije u potpunosti primjenila visoku tehnologiju, u ovom primjeru, implementacija CRS / GDS sustava, tek je započela sa uvođenjem sustava stoga nije došlo do drastičnih promjena unutar organizacije. U ovom dijelu rada objašnjen je postupak implementacije sustava u Maistru d.d., promjene do kojih dolazi unutar organizacije, a što se odnosi na promjene u organizacijskoj kulturi, te na promjene radnih mjesta i managementa.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2010/167
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 65.01 Metode i metodologija. Teorija i praksa organizacije
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 19 Oct 2011 07:02
Zadnja promjena: 19 Oct 2011 07:02
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/194

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku