E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Turistička politika Europske unije

Prodan Selimi, Nataša (2010) Turistička politika Europske unije. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (815kB)

Sažetak

Turistička industrija je posljednjih godina poprimila sve veći značaj i zauzela vodeće mjesto u stvaranju svjetskog bruto nacionalnog proizvoda i ukupne zaposlenosti. Obuhvaća usluge različitih industrija od putničkih agencija, hotela i ugostiteljstva do trgovina i zabava koje se pružaju gostima. Njen ubrzan razvoj doveo je do mnogo pozitivnih promijena, ali i onih negativnih. S jedne strane turizam stvara blagostanje i nova radna mjesta, a s druge za sobom povlaći ogromnu količinu putničkog prometa, što ima ozbiljne posljedice na turističke destinacije. Lokalna infrastruktura i prirodni resursi pod velikim su pritiskom tokom turističke sezone zbog dramatičnog porasta broja ljudi, a neplaniranja izgradnja vodi do uništavanja okoliša. Takav neuravnotežen turizam koji ne vodi računa o destinaciji može dovesti i do konflikta između lokalnog stanovništva i turista. Kako bi se minimizirale negativne i maksimizirale pozitivne strane turizma od neophodne je važnosti dobra i pomno planirana turistička politika. Takva bi politika trebala ponuditi turizam koji će omogućiti dugoročan izvor prihoda (ne samo u sezoni), promicati zapošljavanje, podržavati ostale gospodarske djelatnosti, ali u isto vrijeme omogućiti očuvanje kulturne, povijesne i ekološke baštine. Mora biti uključena u ekonomsku politiku zemlje i usklađena s ostalim politikama. U ovom se radu nastoji kroz rad Europske unije, danas jedne od najvažnijih turističkih destinacija, definirati turističku politiku i njenu važnost na globalnoj razini. Analizom sadašnjih i prošlih projekata EU prikazano je šta je EU poduzela kako bi spriječila i sanirala štete nastale od neplaniranog turizma i na koji se način promovira održivost. Turizam se u EU nalazi pod direktoratom za industriju i razvoj. Kako EU ne vodi posebnu politiku glede turizma, u radu spominju i ostale politike koji na njega utječu. Opisani su i kohezijski i strukturni fondovi kao važni izvori financiranja projekata koji direktno ili indirektno utječu na turizam. Glavno je pitanje može li Europska unija zajedno sa vladama, i svim ostalim sudionicima 6 turizma krenuti prema promijeni i stvoriti stvarni odgovorni, i prihvatljivi turizam – turizam koji će i u budućnosti donijeti blagostanje rezidentima i turistima podjednako, bez da kompromitiraju fizička i kulturna obilježja destinacije (Theobald, 2005: 98). U radu sam se koristila deskriptivnom metodom, te metodom sinteze i analize. Najviše podataka i informacija preuzela sam sa internetskih stranica EU. Cijeli život radim u turizmu. Radila sam u Hrvatskoj, Italiji a danas u Engleskoj. Uvijek sam slušala goste i domaćine svakoga sa svojim problemima u svezi turizma. Iz tog razloga mi se turistička politika koja predstavlja realizaciju zajedničkih interesa svih sudionika u turizmu, činila kao idealan izbor.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Bušelić, Marija
Dodatne informacije: 2010/178
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.48 Turistički promet s gospodarskog gledišta. Politika turističkog gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 19 Oct 2011 07:03
Zadnja promjena: 21 May 2014 09:17
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/206

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku