Miljavac, Maja (2011) Utjecaj djelatnosti maslinarstva na gospodarstvo Istarske županije. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.
Puni tekst
PDF
- Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja. Download (2MB) |
Sažetak
Kako bi se dočarala važnost maslinarstva i njegov utjecaj na gospodarstvo Istarske županije, prvo sa krenulo od važnih čimbenika koji imaju presudan utjecaj na razvoj ove djelatnosti kao što su prirodne predispozicije za razvoj masline: reljefna, pedološka i geomorfološka obilježja, klima i tlo. Zatim se osvrnulo na prirodne resurse Istarske županije, kao i na gospodarstvo Istarske županije i njegovu strukturu s naglaskom na razvojni položaj Istre. Kako bi se najbolje shvatio sam značaj masline i maslinarstva, utjecaj maslinarstva na gospodarstvo, nema boljeg načina nego krenuvši unutrag, kroz povijest - učiteljicu života. U ovom radu posvetio joj se veliki dio počevši globalnim koracima, putem porijekla i povijesti masline u svijetu, do povijesti maslinarstva Istre i ostalih dijelova Hrvatske. Nema boljeg načina razumjevanja današnjeg stanja maslinarstva, doli shvaćanja njene prošlosti. Mnogo je činjenica iz daleke prošlosti koje pomažu današnjim maslinarima pri uzgoju maslina. O razvoju maslinarstva kroz stoljeća svjedoče stoljetne masline koje opravdavaju svoju postojanost na području Istraskog poluotoka. Počevši od rosinjole, stoljetne masline na Brijunima koja priča priču o stoljetnim sortama, pa do razvoja sortimenta maslina u Istri o kojoj priča Carlo Hugues. Postoje razne podjele maslina, a u ovom radu se koncentriralo na onu od Carla Huguesa, zatim na podjelu maslina koje su uvezene u Istru prije sto, pa čak i 1000 godina i koje su opstale do današnjeg dana, te one sorte koje su preživjele godine veoma niskih temperatura, kojih je kroz povijest bilo više i iz toga aspekta su interesantne za buduće širenje. Sa utjecajem maslinarstva na gospodarstvo Istarske županije susrećemo se u antičkom dobu pa i prije, te se u ovom radu opisuje brendiranje kao jedan od najvažnijih čimbenika razvoja gospodarstva Istarske županije, te važnog čimbenika konkurentnosti maslinovog ulja na inozemnom tržištu, budući da je i samo označavanje proizvoda markom spomenuto u antici. Ovaj dio rada potkrijepio se primjerom mladog perspektivnog istarskog maslinara Sandia Chiavalona, najboljeg istarskog maslinara i jednog od 15 najboljih maslinara svijeta čije se ulje prodaje po cijeloj Europi, pa čak i u SAD-u i Japanu. Nakon toga u radu dolazi se do najznačajnijeg, primarnog produkta maslina, maslinovog ulja, produkta njena tlačenja, izvor cijelog niza dobrobiti po zdravlje čovjeka, njegove podjele i značaja. Putujući tako kroz povijest, dolazi se polako do današnjice i upoznaje se sa današnjim stanjem maslinarstva i njenog utjecaja na gospodarstvo Istre kroz ne samo obnovu starih maslinika, nego i kroz razne projekte u cilju napretka tj. revitalizacije istarskog maslinarstva. Prošetavši se kroz povijest maslinarstva ulazi se u današnje dane i to Cestama maslinova ulja koje za današnje maslinarstvo i gospodarstvo predstavljaju veliki značaj. U dosadašnjem periodu repozicioniranja i restrukturiranja ostvarili smo izuzetno pozitivne rezultate. Mnogobrojni novi gosti, danas dolaze u Istru po prvi put i to radi otkrivanja ljepota tzv. zelene Istre. Cestama maslinova ulja pruţamo novu turističku ponudu koja predstavlja Istru u novom svjetlu. Predstavljajući tako važnost degustacije maslinova ulja i promociju konzumiranja maslinovog ulja, dolazi se do bitne činjenice zaslužne za konkurentnost istarskog maslinovog ulja, a to je afirmacija maslinovog ulja kao istarskog brenda. Sve to i još više razlog je održavanja Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, manifestacije kojom je učinjen i iskorak u približavanju istarskog maslinarstva Europskoj uniji. Zato se i posvetio jedan dio ovog rada upravo ovoj manifestaciji. Spomenuli su se i drugi projekti značajni za razvoj maslinarstva u Istarskoj županiji. Prolazivši tako kroz istarske uljare, podrume i male konobe obiteljskih gospodarstava, dolazi se do gospodarstva obitelji Chaivalon koje priča vlastitu priču kojom završava ovaj diplomski rad.
Tip objekta: | Teza (Diplomski rad) |
---|---|
Mentor: | Škare, Marinko |
Dodatne informacije: | 2011/99 |
Teme: | 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva |
Odjeli: | Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Ekonomija Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam |
Datum pohrane: | 20 Oct 2011 10:13 |
Zadnja promjena: | 16 May 2014 14:22 |
URI: | http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/217 |
Actions (login required)
Pregledaj stavku |