Kičinja, Eli (2013) Od pronalaska kakaovca do globalne industrije čokolade. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.
Puni tekst
PDF
Restricted to Samo registrirani korisnici Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja. Download (25MB) | Zatraži kopiju |
Sažetak
Čokolada je jedinstveni povijesni fenomen prisutan od najranijih vremena, ali i fenomen današnjice - slastica koja je svojim okusom uspjela osvojili svijet. U današnjem obliku čokolada postoji tek 150 godina. Korijeni joj, međutim, sežu u vrlo daleku prošlost. Pouzdano se zna da su ljudi "čokoladu” upotrebljavali j0š prije 2500 godina. Osnova i glavni sastojak čokolade je biljnog porijekla, a to je oduvijek bilo kakao-zrno. Više od devet desetina svoga vijeka čokolada se konzumirala kao napitak, a samo se jednu desetinu postojanja upotrebljava u obliku kakvog danas poznajemo. Prošlo je više od dvadeset stoljeća dok se od primitivnog pića i hrane drevnih latinoameričkih plemena nije razvila do kultne slastice suvremenoga svijeta. Put čokolade kroz prostor i vrijeme usko je povezan sa zbivanjima koja su obilježila ljudsku povijest - od ratova, velikih pomorskih otkrića, tehničkih izuma, industrijske revolucije, osvajanja svemira, globalizacije, razvoja znanosti, a ni u jednom razdoblju ne gubi joj se trag. Uvijek je bila prisutna na povijesnoj sceni, pa kada se govori o njenoj povijesti govori se zapravo o povijesti našega svijeta. Pedmet rada jest analiza složenosti puta od kakao-zrna do dobre i kvalitetne čokolade. U smjeru tako postavljenog predmeta rada, pri izradi ovog rada korištene su spoznaje iz hrvatske literature koja se posredno ili neposredno dotiču radne hipoteze. Cilj je rada analizirati složenost puta od kakao-zrna do dobre i kvalitetne čokolade kakvu poznajemo danas te istražiti pojedine tehnološke postupke dobivanja čokolade. Svrha rada je upoznati čitateljstvo sa značajkama i činj enicama koje ukazuju na neodoljivost i prisutnost čokolade u dugoj povijesti ljudskog roda, otkriti sve njezine tajne i proširiti spoznaje o čokoladi koja je mnogo više od uobičajene slastice prisutne na trgovačkoj polici.
Tip objekta: | Teza (Završni rad) |
---|---|
Mentor: | Bušelić, Marija |
Dodatne informacije: | 2013/101 |
Teme: | 9 Geografija. Biografija. Povijest > 930 Povijesna znanost. Historiografija > 930.85 Kulturna povijest |
Odjeli: | Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam |
Datum pohrane: | 23 Sep 2013 07:08 |
Zadnja promjena: | 21 May 2014 09:50 |
URI: | http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/2365 |
Actions (login required)
Pregledaj stavku |