E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Razvoj ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj

Živković, Meri (2013) Razvoj ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (496kB) | Zatraži kopiju

Sažetak

Ekološka poljoprivreda dio je suvremene poljoprivredne proizvodnje, trgovine i agronomske znanosti te se upravo i temelji na njenim najnovijim spoznajama i dostignućima. Radi se o obliku poljoprivrede koji se oslanja na upravljanje ekosustavom i pokušava smanjiti vanjske inpute poljoprivredne proizvodnje na minimum. U većini razvijenih zemalja pojam ekološke poljoprivrede zakonski je definiran, u Hrvatskoj je ona službeno regulirana 2001. godine Zakonom o ekološkoj proizvodnji. Mnogo je čimbenika koji određuju kakvoću poljoprivrednih proizvoda. Među najvažnije svakako spadaju: agrotehničke mjere, položaj, tip tla, klimatske prilike, osobine sorte, odnosno pasmine, način i vrijeme berbe te drugo. Ekološka poljoprivreda štedi sirovine i energiju te u prosjeku troši oko 50-60% manje energije negoli konvencionalna poljoprivreda. Demeter je danas simbol i zaštitni znak namirnica i hrane proizvedenih prema načelima biološko-dinamičke poljoprivrede. Ove smjernice, koje su i danas najstrože eko-smjernice, bile su podloga i uzorak za gotovo sve kasnije nastale eko-smjernice uključujući i smjernice IFOAM. Hrvatska ima brojne komparativne prednosti za razvoj eko-proizvodnje. Raznolikost klime, tala, poljoprivrednih kultura, ekološka situacija te raznolikost strukture gospodarskih djelatnosti koje su velika prednost za razvoj ekološke poljoprivrede. Mogućnosti domaćeg tržišta eko-proizvoda često se potcjenjuju. Brojni su proizvodi koji se na njemu mogu prodati. Dakako za uspješan plasman eko-proizvoda potrebno je na pravilan način informirati i obrazovati ne samo potrošače već i prerađivače te trgovce eko-hranom.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: Afrić-Rakitovac, Kristina
Dodatne informacije: 2013/212
Ključni pojmovi: ekološka poljoprivreda, ekološka hrana, Hrvatska, tržište eko-proizvoda
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.43 Poljoprivreda kao gospodarska grana. Ekonomika proizvodnje hrane
Odjeli: Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 29 Nov 2013 07:36
Zadnja promjena: 16 May 2014 15:56
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/2526

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku