E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Obračun i isplata drugog dohotka na primjeru poduzeća Conis d.o.o. i TV Nova d.o.o.

Peruško, Ines (2010) Obračun i isplata drugog dohotka na primjeru poduzeća Conis d.o.o. i TV Nova d.o.o. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (1MB)

Sažetak

Primici koji se isplaćuju fizičkim osobama a nisu ostvareni u radnom odnosu, niti se smatraju nekom od ostalih vrsta dohodaka, oporezuju se kao drugi dohodak. Na te se primitke u pravilu plaćaju i doprinosi za obvezna osiguranja, a u zakonom propisanim slučajevima plaća se i posebni porez. Obračun drugog dohotka reguliran je nizom zakonskih propisa. Obrada primjera na konkretnim trgovačkim društvima Conis d.o.o. i Tv nova d.o.o., korištenje stručnih mjesečnih časopisa „Računovodstvo, revizija i financije“ i „Računovodstvo i financije“ te stručnih knjiga poput „Obračun plaća i drugog dohotka u 2009. Godini“ i „Izmjene PDV-a, obračun plaća i drugog dohotka“ i internetskog sadržaja, omogućilo je opširan obuhvat izabrane problematike. Česte promjene u posljednjih nekoliko godina, moguće je redovito pratiti prvenstveno iz stručnih časopisa koji omogućuju uvid u novonastalo stanje i sadrže potrebna objašnjenja za daljnji rad. Osnovni cilj ovog diplomskog rada je upoznavanje s teorijskim osnovama i temeljnim kategorijama iz područja obračuna drugog dohotka, te detaljna obrada obračuna drugog dohotka sa pripadajućim primjerima. U prvom dijelu rada objašnjava se sam pojam drugog dohotka, vrste drugog dohotka te obračun i ostali povezani pojmovi i metode u teoretskom smislu, dok se u drugom dijelu nastavlja s obradom teme na primjerima trgovačkih društava Conis d.o.o. i Tv nova d.o.o. U obradi teme korištene su metode istraživanja internetskih stranica, te studija dostupne stručne literature, časopisa i brošura nadležnih institucija kojima je ostvarena klasifikacija pojedinih dijelova teme rada. Korišten je i studij slučaja na konkretnim primjerima poduzeća.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2010/92
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 18 Nov 2011 10:42
Zadnja promjena: 18 Nov 2011 10:42
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/263

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku