E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Obilježja suvremenih migracija u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj

Srdoč, Marijana (2010) Obilježja suvremenih migracija u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (550kB)

Sažetak

Migracije su prisutne u svijetu od samih njegovih početaka pa otuda proizlazi i njihova važnost i vrijednost za cjelokupni razvoj čovječanstva. Cilj ovog završnog rada je definirati i prikazati migracijska kretanja u zemljama članicama Europske Unije i Republici Hrvatskoj, njihove migracijske politike i projekcije budućih kretanja. Unatoč opširnosti ove teme, ovim smo se radom osvrnuli na migracijska kretanja u novijoj povijesti, dakle od 1950-ih godina do danas. Nakon uvoda, u drugom su poglavlju prikazane teoretske spoznaje o prirodnom i mehaničkom kretanju stanovništva, a u trećem poglavlju smo ovo izlaganje usmjerili na konkretna migracijska kretanja u svakoj zemlji članici EU. Što se događalo sa unutarnjim i vanjskim migracijama u RH prikazano je poglavljem broj četiri. Migracije pružaju mnogobrojne mogućnosti, kako za migrante tako i za zemlju primateljicu migranata pa možemo zaključiti da su migracije od velikog značaja za gospodarski, politički i kulturni život svake države pa je potrebno i dalje raditi na unaprjeđivanju sustava za upravljanje migracijama.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: Afrić-Rakitovac, Kristina
Dodatne informacije: 2010/120
Teme: 3 Društvene znanosti > 31 Demografija. Sociologija. Statistika
3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 18 Nov 2011 10:42
Zadnja promjena: 16 May 2014 15:46
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/290

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku