E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Kako povećati konkurentnost Hrvatskog gospodarstva?

Blažinčić, Petra (2010) Kako povećati konkurentnost Hrvatskog gospodarstva? Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (663kB)

Sažetak

Svjetska ekonomska recesija koja je izazvala strukturne promjene svjetskog gospodarstva potaknula je brojne rasprave o svrsishodnosti dosadašnjeg modela razvitka. Ekonomska i financijska kriza te neizvjesnost napretka i razvoja, samo su neki od čimbenika koji se nastoje prevladati. Procjene za razvijene zemlje ukazuju na povoljan srednjoročni oporavak u punom smislu, dok za male zemlje poput Hrvatske procjene nisu tako optimistične te prvenstveno ovise o mogućnosti stvaranja novog modela razvoja nacionalne ekonomije jer se dosadašnje mjere razvitka nisu pokazale uspješnima. Posljedice koje je donijela globalna recesija u Hrvatskoj se prije svega vide u smanjenju izvozne konkurentnosti kao i pogoršanju obrazovnog sustava koji predstavlja važnu osnovu konkurentnosti. Takvi podaci ukazuju na jasnu činjenicu da postojeća ekonomska politika nije uspjela odgovoriti izazovima sa kojima se susrela, pa je zbog navedenog razloga nužno definirati model razvitka koji će se prvenstveno zasnivati na izvoznoj orijentaciji. Cilj ovog rada bio je objektivan prikaz stvarnog stanja u hrvatskom gospodarstvu kao i analiza temeljnih elemenata konkurentnosti. Elementi koji su analizirani odnose se na izvoznu konkurentnost, obrazovni sustav te značaj usluga u platnoj bilanci Republike Hrvatske. Kako se temeljem provedenih analiza došlo do zaključka da navedeni elementi ne zadovoljavaju kriterije za dobivanje prolazne ocjene, na kraju rada se sugeriraju neke od mjera koje bi mogle doprinijeti kvalitetnijem razvoju pojedinih komponenti, kao i rastu i razvoju cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2010/123
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Ekonomija
Datum pohrane: 02 Nov 2011 12:05
Zadnja promjena: 02 Nov 2011 12:05
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/293

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku