E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Funkcija investicija i investicije u Hrvatskoj u razdoblju od 1998. do 2007. godine

Vukeljić, Marina (2009) Funkcija investicija i investicije u Hrvatskoj u razdoblju od 1998. do 2007. godine. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (369kB)

Sažetak

Tema ovog rada su investicije, jedna od bitnih sastavnica BDP-a o čijoj strukturi i efikasnosti ovisi brzina i optimalnost privrednog rasta. Gospodarski razvitak nije moguće zamisliti bez da se ulaže u taj razvitak. To ulaganje, odnosno investicije, obuhvaća ulaganje u ljudske resurse i u dugotrajnu imovinu. Sve što završi u potrošnji sa stajališta buduće proizvodnje izgubljeno je, a investicijska su ulaganja preduvjet buduće proizvodnje i razvitka. Cjelokupnost izložene problematike u ovom radu podijeljena je na 6 poglavlja, uključujući uvod i zaključak. U drugom dijelu, FUNKCIJA INVESTICIJA, izložen je teoretski dio koji uključuje pojam investicija, vrste investicija, motivi i odrednice investicija, krivulja potražnje za investicijama, objašnjeni su koeficijenti kojima se mjeri efikasnost investicija. Također, objašnjen je odnos investicija i privrednog rasta. U trećem dijelu, analizirane su INVESTICIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ. Prikazane su investicije u dugotrajnu imovinu od 1998. do 2005. godine, te je prikazana tehnička struktura tih investicija i njihov udio u BDP. Analizirana je efikasnost investicija kroz inkrementalni koeficijent i kroz sektorski kapitalni koeficijent. Analizirana su inozemna izravna ulaganja u Republici Hrvatskoj od 1998. do 2007. godine sa prikazom zemalja koje su zadnjih 10 godina donijeli Hrvatskoj najviše FDI-a, sa popisom najvećih investicijskih projekata u RH po tim zemljama. Prikazana je i struktura inozemnih ulaganja prema djelatnosti. U četvrtom poglavlju, pod naslovom PRAVNI OKVIR za inozemna ulaganja prikazani su ciljevi politike uređeni Zakonom o poticanju ulaganja i poticajne mjere za investitore uređene tim Zakonom. U petom poglavlju, MJERE ZA UKLANJANJE PREPREKA DIREKTNIH INVESTICIJA, koje se odnose na poboljšanje zakonodavstva zasnovana na FIJAS-ovoj studiji i radnom tijelu Vlade Hitrorez, proaktivnoj politici traženja FDI-a uz pomoć Vladine agencije za promicanje izvoza i ulaganja AIPU i Vijeća stranih ulagača Hrvatske, te poboljšanje ekonomskih čimbenika. Na kraju je, ZAKLJUČAK, u kojem su dana zaključna razmatranja.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2009/139
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.1 Ekonomska znanost. Osnovni ekonomski pojmovi, teorija. Vrijednost. Kapital. Fondovi
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 10 Nov 2011 10:46
Zadnja promjena: 10 Nov 2011 10:46
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/314

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku