E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Zapošljavanje u turizmu u Republici Hrvatskoj

Šimunić, Katarina (2009) Zapošljavanje u turizmu u Republici Hrvatskoj. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (292kB)

Sažetak

U ovom radu se govori o zapošljavanju u turizmu u Republici Hrvatskoj. Turizam je djelatnost koja nudi velike mogućnosti zapošljavanja, i ne samo u turizmu, nego i u drugim granama te utječe na ravnotežu ekonomskog stanja u zemlji. Također donosi i probleme sezonskog zapošljavanja, zapošljavanja na crno, problem kadrova, problem radne snage i sl. Turizam je radno intenzivna djelatnost koja traži puno radne snage i otvara puno radnih mjesta. Postoji direktna i indirektna zaposlenost u turizmu. Turizam u velikoj mjeri ovisi o ljudskom faktoru. U turizmu osnovni problem je nedostatak radne snage. kod zapošljavanja se javlja problem nedostatka radne snage i kvalitetnih kadrova Isto jako važan problem kod zapošljavanja u turizmu je problem potrebnih kadrova u turizmu. U turizmu se zapošljava veliki broj ženske radne snage i nekvalificirana radna snaga. Korištenje ljudskih resursa i ulaganje u njihovu kvalitetu glavni su čimbenici razvoja. Kvaliteta usluga u turizmu jako ovisi o stalno zaposlenima. Zadovoljstvo radnika usko je vezano za kvalitetu turističke ponude dok kvaliteta turističke ponude ovisi o uloženom ljudskom radu. Većina usluga koje se pružaju gostima u hotelu ili drugim turističkim mjestima svode se na susrete između zaposlenika i gosta. Turistička potrošnja i devizni priljev od turizma jako utječe na postizanje ekonomske ravnoteže čitavog hrvatskog gospodarstva i ima jaki učinak u pokrivanju vanjskotrgovniskog deficita. Povećavanjem inozemne turitičke potrošnje povećava se i domaća agregatna potrošnja koja povećava multiplikativno BDP-e i zaposelnost. U Hrvatskoj je 2008. godine boravilo 11,3 milijuna turista, BDP-e 2008. godine iznosio je 47,4 mlrd eura, prihodi od turizma 2008. godine iznoslili su 7,5 mlrd eura. U prvom poglavlju se govori o osnovnim karakteristikama zapošljavanja u turizmu, direktnoj i indirektnoj zaposlenosti u turizmu, izračunu turističke potrošnje mulitplikatorom te o problemima kod zapošljavanja u turizmu, problemu radne snage, jer mnogi kadrovi nemaju potrebnu radnu snagu pa trebaju doseljavati radnike što može utjecati na kvalitetu turističke ponude ako je ta radna snaga nekvalificirana i nezainteresirana za rad u turizmu. U drugom poglavlju se govori o ljudskim resursima u turizmu jer oni su jako važni za razvoj i uspješnost turizma, o važnosti usavršavanja i motiviranja zaposlenih u turističkim djelatnostima kako bi što bolje i kvalitetnije obavljali svoj posao te o gostoljubivosti radnika zaposlenih u turizmu jer to utječe na imidž turizma u mjestu boravka i okolici. U trećem poglavlju se osvrćem na zapošljavanje u turizmu u Republici Hrvatskoj, govori se o utjecaju turizma na naše gospodarstvo, o nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj, zapošljavanju u turizmu u Republici Hrvatskoj te o problemima zapoljšljavanja u turizmu u Republici Hrvatskoj.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Škare, Marinko
Dodatne informacije: 2009/122
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.48 Turistički promet s gospodarskog gledišta. Politika turističkog gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 10 Nov 2011 10:48
Zadnja promjena: 16 May 2014 14:12
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/330

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku