E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Ambijentalnost i izvornost u funkciji ruralnog turizma Istre

Klarić, Sara (2009) Ambijentalnost i izvornost u funkciji ruralnog turizma Istre. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (1MB)

Sažetak

Broj turista koji traže mir, prirodu, slobodu i lijepe doživljaje svakim danom raste. U potrazi za intimnošću i autentičnim ambijentom traže manje poznate sredine i ljudski kontakt s domaćim stanovništvom. Sukladno tome postavljena je teza završnog rada, prema kojoj je moderna agroturistička i ruralno-turistička ponuda Istre u funkciji prezentacije izvornih vrijednosti, očuvanja života na selu, očuvanja toliko potrebne poljoprivredne proizvodnje, ali i ambijentalnog graditeljstva te ostalog tradicijskog nasljeđa. S obzirom na postavljenu tezu rada determinirana je i njegova svrha. Radom se želi ukazati na činjenicu da se koncept turizma “sunce i more” sve više mijenja te da ga treba obogaćivati i nadopunjavati ostalim sadržajima ponude. Naime, kulturno-povijesni, prirodni i tradicijski resursi, kao elementi izvorne i ambijentalne turističke ponude, ne smiju biti prepušteni stihiji ili trenutnoj volji potrošača, odnosno turističkih djelatnika, već oni zahtijevaju ozbiljan, organiziran i dugoročni razvojni pristup, financijska sredstva i adekvatnu promociju. Doprinos rada vidljiv je kroz rezultate provedenog istraživanja. Njime je dokazana primjenjivost metodologije ocjenjivanja izvornosti i ambijentalnosti u ruralnom turizmu i to na konkretnom primjeru iz turističke prakse, agroturizmu “Ograde”. Uvjeti koje je agroturizam trebao ispuniti za određenu razinu izvornosti i ambijentalnosti nisu bili zadani da bi bili ograničavajućim čimbenikom, već su dati kao smjernice u promišljanju strategije i razvitka gospodarstva koje se bavi pružanjem turističkih usluga. Radom se došlo do zaključka da je razvojnim programom agroturizma i ruralnog turizma, Istra postala integralna maritimna i ruralna turistička destinacija. Upozna-vanje turista s tradicijskom baštinom ruralne destinacije, jedan od primarnih zadataka animacije, kako s aspekta omogućavanja individualnog doživljaja, tako i s aspekta turističke ponude i valorizacije tih resursa kroz konkretnu artikulaciju turističkog proizvoda. Naime, razvoj ruralnih oblika turizma uključuje cjelokupnu ruralnu sredinu s ukupnim ambijentom seoskog života, odnosno s narodnim običajima, kulturnim i prirodnim vrijednostima, pučkom kulturom te nadasve s interakcijom i komunika-cijom gosta s vlasnikom i lokalnim stanovništvom. Upravo takvi elementi istarske prepoznatljivosti pružaju gostima mogućnost stjecanja originalnih iskustava te trenutke potpunog zadovoljstva i stapanja s atmosferom i načinom života na selu.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2009/113
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.48 Turistički promet s gospodarskog gledišta. Politika turističkog gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 10 Nov 2011 10:45
Zadnja promjena: 10 Nov 2011 10:45
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/338

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku