E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Uloga države u raspodjeli dohotka i socijalnoj pravednosti

Carević, Darko (2009) Uloga države u raspodjeli dohotka i socijalnoj pravednosti. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (617kB)

Sažetak

Svaka država među svojim temeljnim makroekonomskim ciljevima ima cilj preraspodjele dohotka i socijalne pravednosti. Država svojim instrumentima utječe na stvaranje i koordiniranje uvjeta za razvoj socijalno pravednijeg društva, odnosno stvaranje jednakosti prilika i mogućnosti, iskorjenjivanje siromaštva te socijalne isključenosti pojedinaca i grupa. Država preuzima delikatnu zadaću preraspodjele ukupnog dohotka nastojeći pronaći pravu mjeru izmedu savršeno jednake raspodjele i tržišne raspodjele. Tržište djeluje na raslojavanje stanovništva, jer ono dohodak ne dijeli prema potrebama nego prema količini i proizvodnosti faktora proizvodnje. Oni koji su naslijedili viši imetak, koji su radno i poslovno sposobniji, ostvaruju veće dohotke. S druge strane, postoje oni koji iz različitih razloga loše žive, nisu zapolseni, socijalno su isključeni i nisu u stanju «sastaviti kraj s krajem». U svakom civiliziranom društvu država prema takvima ne može biti ravnodušna nego «priskače» u pomoć, raspodjeljujući dio dohotka na teret bogatih, a u korist siromašnih. Drugim riječima, država poduzima mjere i koristi instrumente kojima utječe na raspodjelu dohotka počevši od poticanja ekonomskog rasta i zapošljavanja, preko investiranja u ljudski kapital, korištenja progresivne porezne politike do politike socijalnih transfera usmjerenih prema ublažavanju ekonomskih nejednakosti i siromaštva u društvu. Cilj istraživanja u ovom završnom radu je istražiti, analizirati te sustavno prikazati ulogu države u raspodjeli dohotka i socijalnoj pravednosti. Imajući na umu kompleksnost problema i predmeta istraživanja postavljena je temeljna hipoteza da država ima značajnu ulogu u raspodjeli dohotka i socijalnoj pravednosti. Izravno i u najužoj vezi s problemom i predmetom istraživanja, postavljenom hipotezom determinirani su svrha i ciljevi istraživanja: istražiti sve relevantne značajke o ulozi države, o razvitku i ulozi mirovinskog sustava, o razvitku i ulozi sustava zdravstvenog osiguranja, te o razvitku i ulozi socijalne skrbi.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: Krtalić, Sandra
Dodatne informacije: 2009/106
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac > 336.1 Javne financije, državne financije općenito
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 10 Nov 2011 10:48
Zadnja promjena: 23 May 2014 08:20
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/344

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku