E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Računovodstvo malih i srednjih poduzeća- specifičnosti i razvojna dostignuća u Hrvatskoj

Kolić, Kristina (2011) Računovodstvo malih i srednjih poduzeća- specifičnosti i razvojna dostignuća u Hrvatskoj. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (543kB)

Sažetak

Iako mala i srednja poduzeća (MSP) jesu, i uvijek su bila vrlo važan dio hrvatskog gospodarstva, politička pažnja nije bila usmjerena na njih do nedavno. U zadnjih 15 godina sektor malih i srednjih poduzeća ima značajnu ulogu u povećanju zaposlenosti i ostvarivanju novih gospodarskih subjekata. Kao najznačajnije prednosti malih i srednjih poduzeća mogle bi se navesti neovisnost, mogućnost ostvarenja bolje zarade, sigurnost posla i obiteljsko okruženje, dok su glavni nedostaci porast odgovornosti, mogućnost propasti, ovisnost o konkurenciji, te nedostatak znanja i stručnosti. Osnovno obilježje koje upravljanje u malim i srednjim poduzećima može učiniti specifičnim jest nedostatak resursa. Tu se prvenstveno misli na financijske resurse, ali i na druge resurse kao što su znanje, radna snaga i strojevi. U razdoblju od 1990. do 2000. godine udio malih i srednjih poduzeća u ukupnom broju poduzeća je 86,2 %, te je do 2007. godine povećan na 99,4%. Taj se je udio zadržao i do danas. Mala i srednja poduzeća zapošljavaju preko 64% zaposlenika u odnosu na velika poduzeća. U razdoblju od 2002. do 2007. godine udio malih i srednjih poduzeća u ostvarenom ukupnom prihodu povećan je sa 44,2% u 2002. godini na 51,7% u 2007. godini. Naglasiti treba da mala poduzeća u Hrvatskoj bilježe ispodprosječnu produktivnost prema kriteriju ukupnog prihoda po zaposlenom, dok po drugom kriteriju mjerenja produktivnosti, dobit po zaposlenom, mala poduzeća bilježe nadprosječnu produktivnost u odnosu na srednja i velika poduzeća. Posebno značajno za efikasnost malih i srednjih poduzeća jesu suvremena tehnologija, suvremena organizacija i suvremena komunikacija. Međunarodni standardi financijskog izvještavanja za mala i srednja poduzeća su najveće dostignuće međunarodne računovodstvene zajednice. Njima se harmonizira proces financijskog izvještavanja za mala i srednja poduzeća. Ozbiljnije aktivnosti započele su tek u drugoj polovici 2003. godine, te su tek u srpnju 2009. godine usvojeni i javno objavljeni MSFI za MSP. Doprinos financijskom izvještavanju za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj svakako je uvođenje Hrvatskih standarda financijskog izvještavanja za mala i srednja poduzeća. Budući da su MSFI za MSP doneseni nakon HSFI, naši standardi će se prilagoditi međunarodnim. Što se jednogodišnjih iskustva tiče u primjeni HSFI možemo reći da naša mala i srednja poduzeća nisu imala problema oko prihvaćanja standarda, te možemo reći da se i sada uspješno koriste.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2011/132
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 17 Nov 2011 13:09
Zadnja promjena: 17 Nov 2011 13:09
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/364

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku