E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Kako i zašto država intervenira u gospodarstvo

Divković Božac, Ivana (2009) Kako i zašto država intervenira u gospodarstvo. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (479kB)

Sažetak

Tržišni neuspjesi, tj. razlozi državne intervencije odnose se na situacije monopola, proizvodnje javnih dobara, eksternalija, asimetričnih informacija, stabilizacijskih mjera, pravne regulative, preraspodjele dohotka i velikih rizika. Financijska pomoć (državne potpore), regulacija i izravne državne investicije u dobra i usluge, tri su glavna oblika kojima država intervenira u gospodarstvo s ciljem ispravljanja tržišnih neuspjeha. Državne su potpore oblik državne intervencije čiji je cilj poticanje neke aktivnosti, sektora ili poduzeća. S aspekta njihove podjele prema namjeni u osnovi razlikujemo horizontalne, sektorske i regionalne državne potpore, dok u okviru podjele prema instrumentima dodjele možemo govoriti o subvencijama, poreznim poticajima, udjelima u vlasničkom kapitalu, povoljnijim kreditima i jamstvima. Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s EU, Hrvatska je preuzela određene obveze glede dodjeljivanja i kontrole državnih potpora. U tu je svrhu 2003. godine donesen Zakon o državnim potporama te je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja preuzela obveze glede odobravanja, dodjele, kontrole i povrata državnih potpora u Republici Hrvatskoj. Cilj je ovog rada bio da se sukladno metodologiji EU ocijeni veličina i struktura državnih potpora u Hrvatskoj te da se usporede s potporama na razini Europske Unije. Državne potpore u Hrvatskoj iznosile su 2007. godine 1.57% BDP – a te su bile tri puta veće od onih u EU. Istodobno Hrvatska podupire pojedine sektore gospodarstva mnogo više negoli EU, dok je horizontalnih potpora koje koriste svim poduzećima znatno manje. Stoga predstoji očekivati da će Hrvatska tijekom procesa prilagodbe prema ulasku u EU morati smanjiti obujam državnih potpora i postupno ih preusmjeravati u horizontalne oblike, istovremeno jačajući transparentnost sustava njihove dodjele i kontrole. Ključne riječi: državna intervencija, tržišni neuspjesi, državne potpore, Hrvatska, Europska Unija.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: Krtalić, Sandra
Dodatne informacije: 2009_175
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 18 Nov 2011 12:55
Zadnja promjena: 23 May 2014 08:20
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/381

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku