E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Mogućnost primjene modela vrednovanja dionica u Republici Hrvatskoj

Valić Vale, Martin (2009) Mogućnost primjene modela vrednovanja dionica u Republici Hrvatskoj. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (750kB)

Sažetak

Radom se prvo definira pojam vrednovanja vrijednosnica, te se navode pojedini modeli vrednovanja dionica putem metode diskontiranja dividendi. Zatim se provodi analiza mogućnosti primjene modela vrednovanja dionica primjenom metode diskontiranja dividendi. Uzorak analize sastoji se od 21 dionice koje su podijeljene u četiri kategorije, a vremensko razdoblje promatranja jeste od 2005. do 2008. godine. U praktičnom dijelu rada provodeći analizu zaključeno je kako nije moguće u promatranom vremenskom razdoblju koristiti metodu diskontiranja dividendi. Potom slijedi definiranje SML modela i prikaz mogućnosti primjene SML modela na tržištu kapitala Republike Hrvatske. Uzorak analize sastoji se od 28 dionica, dok je analiza provedena za vremensko razdoblje od 2002. do 2008. godine. Zaključeno je da SML model u promatranom vremenskom razdoblju nije moguće primijeniti. U poslijednjem dijelu definiran je multi-indeks model i to BEX model koji je teoretski definiran, te je prikazana mogućnost primjene u praksi istoga. Zaključeno je kako je BEX model primjenjiv u praksi. Ključne riječi: vrednovanje vrijednosnica, diskontiranje dividendi, SML model, multi-indeks model, BEX model.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2009_169
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 658 Poslovni menadžment, upravljanje, administracija. Organizacija poslovanja > 658.1 Oblici poduzeća. Financiranje
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 18 Nov 2011 12:56
Zadnja promjena: 18 Nov 2011 12:56
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/387

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku