E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Gospodarske krize u 20. stoljeću s posebnim osvrtom na aktualnu krizu

Glavaš, Doris (2009) Gospodarske krize u 20. stoljeću s posebnim osvrtom na aktualnu krizu. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (255kB)

Sažetak

Predmet istraživanja ovog diplomskog rada su najznačajnije gospodarske krize koje su pogodile svijet u 20. stoljeću. No, o krizama u gospodarstvu se ne može govoriti ako se prethodno ne upoznamo s teorijskim značajkama koje su povezane s ovim terminom, o kojima će biti riječi u drugom dijelu rada. Kriza, ili stručnije recesija, samo je jedna od faza ciklusa u ekonomskoj aktivnosti. Njoj prethodi boom ili „ekspanzija“ odnosno vrijeme kada stanovništvo živi „obilato“, kada aktivnosti idu ka punoj zaposlenosti resursa i kada su očekivanja o budućnosti jako optimistična. Druga krajnost je depresija ili „dno“, kada se zemlja, iznemogla nakon duge recesije, nađe za izmaku snaga, kada dugovi i pogreške iz prošlosti dolaze na naplatu i kada se teško pronalazi nada u bolje sutra. Nakon svake depresije dolazi i uzlet ili „oživljavanje“ i tek tada spoznajemo jedan krug u gospodarskoj aktivnosti kojeg čine ciklusi. Mnogi su teoretičari krize u gospodarstvu povezivali s ciklusima recesije, te su one smatrane kako je to prirodni tijek gospodarskih aktivnosti. Vidjet ćemo da su krize koje su se pojavljivale sve jedinstvene, da je svaka donijela nešto novo u izučavanju ovog fenomena i da se događaje koji ih uzrokuju nikada nisu mogli staviti u određeni okvir i točno te događaje okriviti za nastanak kriza. Diplomski rad je strukturiran tako da ćemo u drugom dijelu dati povijesni pregled ekonomskih teorija o gospodarskim ciklusima. Sve su škole ekonomskih misli imale svoj pogled na uzroke nastanka kriza u gospodarstvima. Kako se razvijala ekonomija kao znanost tako su se razvijale i ove teorije, naravno, uvijek nadograđujući, jedna drugu. Vidjet ćemo što su o ciklusima mislili klasični ekonomisti, zatim keynesijanci pa i monetaristi. Kratko ćemo se osvrnuti i na Karla Marxa koji je cikluse posebno proučavao, i na današnju novu klasičnu školu. U trećem poglavlju analizirat ćemo krize koje su najjače uzdrmale svijet u 20. stoljeću: Veliku depresiju, Prvi i drugi naftni šok, dužničku, azijsku i sadašnju kreditnu krizu. Budući da je sadašnja kriza snažno pogodila i našu zemlju, u četvrtom poglavlju posebno ćemo se baviti stanjem u Hrvatskoj. Na kraju, u petom dijelu, dat ćemo zaključak.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2009_164
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 18 Nov 2011 12:55
Zadnja promjena: 18 Nov 2011 12:55
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/392

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku