E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Značaj obrazovanja za konkurentnost gospodarstva

Glavina, Sendi (2009) Značaj obrazovanja za konkurentnost gospodarstva. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (582kB)

Sažetak

Put prihvaćanja obrazovanja i znanosti kao društveno potrebne djelatnosti bio je dug i pun zapreka. Prošla su vremena kada se razvitak zemlje zasnivao na komparativnim prednostima poput prirodnih resursa i jeftine radne snage. U današnje vrijeme, znanje i kvaliteta radne snage čine osnovu konkurentnosti nacionalnog gospodarstva, stoga je obrazovanje glavni faktor koji zemlji omogućuje pomak na ljestvici razvijenosti i prelazak s proizvodnje jednostavnijih proizvoda na one složenije. Cilj rada je istražiti značaj obrazovanja za razvoj i konkurentnost gospodarstva u današnjem, suvremenom društvu. Svrha prvog poglavlja jest ukazati na veliku važnost i značaj koje donosi obrazovanje. Drugo poglavlje se bavi pojmovnim određenjem konkurentnosti te položajem Hrvatske u usporedbi s drugim zemljama po raznim pokazateljima konkurentnosti. Treće poglavlje govori o povezanosti obrazovanja s gospodarskom razvijenošću zemlje, te daje preporuke za poboljšanje obrazovnog i gospodarskog sustava Hrvatske. Posljednje, četvrto poglavlje, jest obrada vlastitog anketnog istraživanja provedenog sa studentima treće godine Odjela za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, cilj kojeg je bio testirati hipotezu: Obrazovni sustav Hrvatske nije dovoljno povezan s gospodarskim sektorom. Iz rada se može zaključiti da Hrvatska treba uvelike poraditi na svom obrazovnom sustavu kako bi dostigla zadovoljavajuću razinu na ljestvici konkurentnosti. Svaka nacionalna ekonomija i njezin dugoročni razvoj velikim dijelom ovise o kvaliteti ljudskog kapitala, koja je određena kvalitetom obrazovnog sustava, ulaganjima u obrazovanje i participacijom u obrazovanju. Stoga se na obrazovanju ne smije štedjeti, jer je povrat od ulaganja u obrazovanje veći od povrata bilo kojeg drugog ulaganja i siguran temelj gospodarskog razvoja.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: Afrić-Rakitovac, Kristina
Dodatne informacije: 2009_159
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 18 Nov 2011 12:58
Zadnja promjena: 16 May 2014 15:01
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/397

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku