E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Centralizacija i decentralizacija u organizaciji

Veselko, Lidija (2010) Centralizacija i decentralizacija u organizaciji. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (299kB)

Sažetak

Predmet istraživanja završnog rada su centralizacija odnosno decentralizacija kao jedna od tri ključne dimenzije organizacije poduzeća. To se u radu pojašnjava na primjerima poduzeća „Kraš“ d.d. i „Podravka“ d.d. Od brojnih poduzeća u Republici Hrvatskoj odabrana su ta zato jer spadaju u skupinu velikih poduzeća i posluju na domaćem i inozemnom tržištu, te kako bi lakše mogla objasniti pojmove centralizacije i decentralizacije u poduzećima, s obzirom na to da ona imaju različite organizacijske strukture, prema kojima se može vidjeti tko donosi odluke, a tko ih provodi. Cilj je završnog rada utvrditi doseg centralizacije odnosno decentralizacije u organizaciji velikih poduzeća u Republici Hrvatskoj. Završni se rad sastoji od 4 dijela. Nakon uvodnog dijela, prvi dio završnog rada objašnjava osnove organizacije, tj. definiciju organizacije, značenje organizacije, organizaciju poduzeća, ali i organizacijske vrste. U drugom se djelu rada detaljnije pojašnjavaju dimenzije organizacije, formalizacija, složenost, centralizacija i decentralizacija. Treći dio rada analizira ulogu centralizacije i decentralizacije u organizaciji, objašnjavaju se prednosti i nedostaci centralizacije i decentralizacije te načinu mjerenja dosega centralizacije i decentralizacije u organizaciji. U četvrtom se dijelu rada istražuje i analizira doseg centralizacije i decentralizacije u organizaciji dva velika poduzeća: u poduzeću „Kraš“ d.d. kao poduzeće koje je u većoj mjeri centralizirano i poduzeće „Podravka“ d.d. kao poduzeće koje je u većoj mjeri decentralizirano.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2010/4
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 65.01 Metode i metodologija. Teorija i praksa organizacije
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Management i poduzetništvo
Datum pohrane: 17 Nov 2011 13:06
Zadnja promjena: 17 Nov 2011 13:06
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/404

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku