E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Računovodstveno planiranje u trgovačkom društvu "Cesta d.o.o." Pula

Kuhar, Marina (2010) Računovodstveno planiranje u trgovačkom društvu "Cesta d.o.o." Pula. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (569kB)

Sažetak

Računovodstveno planiranje je važan dio poslovnog planiranja. Planiranje je značajan segment poslovanja zbog toga jer omogućuje poduzeću da predviđa buduća stanja i događaje te se na taj način orijentira i organizira u svojoj djelatnosti. Planiranje proizlazi iz računovodstva jer su poslovne knjige i financijski izvještaji izvor podataka koji se koriste u planiranju i sastavljanju planova poduzeća. Računovodstveno planiranje je posebna vrsta evidencije o budućim događajima koji su značajni za poslovanje poduzeća i njegov opstanak. Računovodstveno planiranje kao rezultat ima planske financijske izvještaje na temelju kojih poduzeće može predviđati buduća potraživanja, obveze, zalihe, planiranu dobit, potrebe za financiranjem, ulaganja itd. Poslovno i računovodstveno planiranje kao dva vida planiranja su nerazdvojivi. Poslovni plan obuhvaća cjelokupno planiranje jednog poduzeća, a računovodstveni plan je financijski dio plana. Zbog toga su ta dva vida planiranja veoma povezani. Na primjer poduzeće ne može planirati rashode ako ne planira količinu proizvoda (proizvodnje), ili ne može predviđati prihode ako ne zna plan prodaje te konačno bez prihoda i rashoda ne može planirati konačnu dobit jednog razdoblja. Planiranje je usko povezano s kontrolom kao završnom aktivnosti poslovnog/računovodstvenog procesa. Ako se nešto planira potrebno je provjeriti da li je plan i ostvaren. Zbog toga se uspoređuje ostvareno i planirano kako bi se napravile određene korekcije. Planiranje u trgovačkom društvu „Cesta“ provodi se u Financijsko računovodstvenom sektoru u službi Plan i analiza. Poduzeće planira za svoje potrebe, godišnje i za kraća razdoblja. Računovodstveno planiranje u poduzeću „Cesta“ sastavni je dio godišnjeg plana poduzeća u kojem se planiraju dobit, broj radnika, plaće, ulaganja, proizvodnja. Godišnji plan sastavlja se u pisanom obliku. Računovodstveni dio plana temelji se na financijskim izvještajima prethodnog razdoblja.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2010/23
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 17 Nov 2011 13:09
Zadnja promjena: 17 Nov 2011 13:09
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/423

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku