E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Organiziranje menadžmenta kao elemenata organizacijske strukture

Parić, Minja (2010) Organiziranje menadžmenta kao elemenata organizacijske strukture. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (1MB)

Sažetak

Organizacija i menadžment su dva nerazdvojna pojma, bez menadžmenta organizacija ne može postizati svoje ciljeve, baš kao što bez organizacije uloga menadžmenta nema smisla. Iako je menadžment samo jedan od elemenata organizacijske strukture, njegov značaj u organizaciji ogleda se u koordinaciji svih ostalih elemenata. Promatrajući menadžment kao proces, može se utvrditi kako je menadžment najvažniji organizacijski proces koji omogućuje efektivno i efikasno ostvarenje organizacijskih ciljeva. Svaka organizacija nastaje procesom organizacijske izgradnje, a taj proces pred menadžment stavlja izazov izbora i izgradnje odgovarajuće organizacijske strukture, strukture menadžmenta te svih formalnih odnosa u organizaciji. Predmet istraživanja u ovome radu su organizacija i njezin menadžment. Nastojala se pojasniti njihova međusobna povezanost te istaknuti izniman značaj koji organizacija menadžmenta ima unutar organizacije. Čitajući ovaj rad čitatelj će spoznati funkcije menadžmenta i ulogu menadžmenta te će biti u mogućnosti napraviti distinkciju između organizacijske strukture i strukture menadžmenta. Metode korištene za izradu rada su metode analize i sinteze; metodom analize nastojalo se proučiti i raščlaniti pojmove organizacije i menadžmenta kako bi se potom metodom sinteze oni mogli povezati i uvrdio njihov odnos. Rad se sastoji od četiri poglavlja. Prvo poglavlje bavi se definiranjem pojma organizacije, načelima organizacije te oblicima organizacijskih struktura i njihovim elementima. Drugo poglavlje posvećeno je definiranju menadžmenta te značaju menadžmenta za organizaciju. U tom poglavlju navode se funkcije i uloge menadžmenta te se objašnjavaju pojmovi ovlasti, odgovornosti i odlučivanja. Treće poglavlje bavi se samom biti menadžmenta u organizaciji, odnosno u ovom poglavlju objašnjavaju se razine menadžmenta i njihove značajke, te se navode različiti oblici organizacije menadžmenta i njihova najznačajnija obilježja. Zadnje poglavlje posvećeno je organizaciji menadžmenta u poduzeću „Atlantic Grupa“. Ovo poglavlje daje najznačajnije podatke o poduzeću, njegovu poslovanju te se detaljno objašnjava postojeća organizacijska struktura, organizacija upravljanja te organizacija menadžmenta. Ovo poglavlje zapravo, objedinjuje sve što je navedeno u ranijim poglavljima, ali na primjeru stvarnog poduzeća. Za izradu rada korištena je stručna literatura iz područja menadžmenta i organizacije, uz nekoliko znanstvenih članaka. Za analizu organizacije menadžmneta u poduzeću „Atlantic Grupa“ korištene su dostupne publikacije istog poduzeća.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2010/52
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 658 Poslovni menadžment, upravljanje, administracija. Organizacija poslovanja
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Management i poduzetništvo
Datum pohrane: 18 Nov 2011 10:43
Zadnja promjena: 18 Nov 2011 10:43
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/452

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku