E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Računovodstvena analiza troškova transportnog poduzeća Albona Šped d.o.o.

Brezac, Ivan (2010) Računovodstvena analiza troškova transportnog poduzeća Albona Šped d.o.o. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (463kB)

Sažetak

Tema obrađena u sklopu ovog završnog rada je računovodstvena analiza troškova transportnog poduzeća Albona Šped d.o.o.. Znamo da u današnjim vremenima u poslovanju postoji velika konkurencija na tržištu, tržište se iz dana u dan mijenja, kupci imaju sve veće zahtjeve, velika se borba odvija na tržištu za svakog kupca, u zadnjih par godina poslovanje otežava kriza koja se pojavila u svijetu pa tako i kod nas u Republici Hrvatskoj. Upravo zbog tih razloga, a to su samo neki od razloga zbog kojih je za poduzeće od izuzetne važnosti imati uvid u veličinu i informacije o vrsti troškova, intenzitetu njihovih promjena kako bi moglo racionalizirali, odnosno smanjili troškove i na taj način poboljšali financijski rezultat. Cilj ovog rada bio je prikazati način poslovanja poduzeća Albona Šped d.o.o., prikazati troškove poduzeća, vrste troškova sa kojima se poduzeće susreće u poslovanju, njihovu veličinu i udio troškova u ostvarenim prihodima. Na samom početku rada može se saznati nešto o samom poduzeću Albona Šped d.o.o., njegovoj djelatnosti, načinu na koji posluje, organizacijskoj strukturi, problemima sa kojima se susreće u poslovanju, ambicijama i razvojnim perspektivama poduzeća u budućnosti, kao i o situaciji u kojoj se nalaze i sa kojim se problemima susreću prijevoznička poduzeća u Hrvatskoj. Nakon upoznavanja sa samim poduzećem u nastavku rada slijedi analiza troškova (vrste i veličina) obrađena kroz teoretski dio kao i na primjeru poduzeća Albona Šped d.o.o., također se kroz teoretski dio obrađuju troškovi prijevozničkih poduzeća. Možemo vidjeti i primjer kalkulacije troškova, način na koji se utvrđuje točka pokrića, što su standardni troškovi i analizu troškova u kontekstu ostvarenih prihoda. Za izradu rada korištena je stručna literatura iz područja računovodstva troškova i računovodstva, priručnici za stručno osposobljavanje organizatora u cestovnom prijevozu, konzultirani su djelatnici poduzeća Albona Šped d.o.o., voditelj odjela računovodstva i financija kao i vlasnik, odnosno direktor poduzeća.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2010/54
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 18 Nov 2011 10:43
Zadnja promjena: 18 Nov 2011 10:43
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/454

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku