E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Važnost predpristupnih fondova Europske unije u ekonomskom rastu i razvoju za Republiku Hrvatsku

Vlahović, Irena (2008) Važnost predpristupnih fondova Europske unije u ekonomskom rastu i razvoju za Republiku Hrvatsku. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (404kB)

Sažetak

Proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji predstavlja velik izazov za zemlju u cjelini, u smislu prilagodbe pravnoj stečevini Unije, provođenja reformi koje Hrvatska mora provesti kako bi postala punopravnom članicom. Već samim podnošenjem zahtjeva i stjecanjem statusa zemlje kandidatkinje za ulazak u EU, dano joj je raspolaganje niz programa koji su prvenstveno bili namijenjeni poboljšanju i oporavku zemlje u poslijeratnom razdoblju. Tematika pretpristupnih fondova vrlo je opširna i često se nailazi na svojevrsni labirint pojmova koje nije lako razumjeti i objasniti ako se ne uđe dublje u njihovo istraživanje. Ovaj rad započinje uvodom u povijesni nastanak Europske unije, i samih institucija koje su neophodne za njezino funkcioniranje kao cjeline od 27 članica uklopljenih u jedan veliki sustav. Za objasniti kolika je važnost fondova u ekonomskom razvoju za Hrvatsku obuhvaćeno je jedno cijelo poglavlje u kojem se programi: CARDS, PHARE, ISPA, SAPARD, te najnoviji IPA koji postaje zamjena svih ovih navedenih, pobliže objašnjava. U daljnjem nastavku velika je pažnja posvećena makroekonomskom stanju u zemlji, te naposljetku regionalnoj politici koja naznačuje mogućnosti koje će Hrvatska dobiti postavši punopravnom članicom EU-a. Svojevrsni cilj ovog rada je stvaranje alata za što lakše i učinkovitije svladavanje terminologije vezane uz dosadašnje poznavanje instrumenata namijenjenih Hrvatskoj, te da koristeći se metodom analize i sinteze pojedine elemente raščlani na pojednostavljene dijelove koje je lakše razumjeti i povezati, a samim time zakoračiti u što jednostavniji svijet poznavanja Europske unije.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Škare, Marinko
Dodatne informacije: 2009_13
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo > 339.9 Međunarodno gospodarstvo općenito. Međunarodni gospodarski odnosi. Globalno gospodarstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 05 Pro 2011 21:02
Zadnja promjena: 16 May 2014 14:10
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/489

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku