E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Razvojna politika kao dio poslovne politike poduzeća na primjeru ˝Puljanke˝ d.d.

Ricchiuto, Oriano (2009) Razvojna politika kao dio poslovne politike poduzeća na primjeru ˝Puljanke˝ d.d. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (374kB)

Sažetak

Rast i razvoj poduzeća znači različito za različite ljude. Neki žele svoje poduzeće razvijati do granice udvostručenja prihoda, neki žele npr. pet puta veći profit nego danas, neki samo žele biti više sa svojom obitelji i imati više slobodnog vremena.. Za uspješno poslovanje, te rast i razvoj poduzeća potrebno je dobro poznavanje djelatnosti u kojoj se nalazimo, trendova i signala iz okruženja. Svako poduzeće teži razvijanju i širenju svojeg poslovanja jer na taj način ono poboljšava svoj položaj i osigurava svoj opstanak. Istaknuo bi da s druge strane ima mnogo onih poduzeća koja ne mogu taj cilj ostvariti pa umjesto da se razvijaju i šire svoje poslovanje, stagniraju ili nazaduju, a ponekad čak i propadaju. U današnjim složenim uvijetima, u kojima se traži sve veća efikasnost i odgovornost u korištenju društvenih sredstava, formuliranje i realizacija razvojne politike se ne može vršiti spontano, nego se mora slijediti određeni red odnosno mora postojati određeni plan razvoja. Mnoga poduzeća imaju jako slabo definiranu i razvijenu razvojnu politiku. Dobra razvojna politika mora osigurati jednu dugoročnu orijentaciju u razvoju, te trajnost i stabilnost u poslovanju. Od nje se zahtjeva da bude što elastičnija i u skladu sa mogućnostima koje se pružaju za razvoj poduzeća. Diplomski rad je konceptualno podjeljen na dva dijela. Prvi dio je teoretski, a drugi dio je praktični na primjeru ˝Puljanke˝ d.d. U prvome dijelu, na samome početku, objašnjeno je što je to jedno poduzeće općenito, koje su osnovne vrste vlasništva nad poduzećem, poslovanje poduzeća i vezano uz to poslovna politika . U nastavku je usmjerenje na razvojnu politiku poduzeća s obzirom da je tema diplomskog rada ¨Razvojna politika kao dio poslovne politike poduzeća¨. Investicije su neizostavna tema kad se govori o razvoju jednog poduzeća, stoga je u nastavku ukazana uloga i važnost investicija, izvršena je opća podjela investicija i prikazana je grafički. O ulaganju novca i o njegovoj vezanosti za dulje vremensko razdoblje odlučuje se investicijskom odlukom, koja je također objašnjena i navedeni su rizici koji se pojavljuju u poslovanju poduzeća odnosno u provedbi razvojne politike. U drugom dijelu na samom početku navedeni su osnovni podaci o Puljanci, te je ukratko objašnjena povijest Puljanke od samog nastanka do danas. Također je opisana i objašnjena organizacija te nabavna funkcija koja je od velikog značaja za Puljanku i njezin razvoj. Dan je prikaz godišnjeg izvješća o stanju Društva za 2007. godinu u koji spadaju račun dobiti i gubitka, bilanca i pokazatelji poslovanja . Opisano je poslovanje ˝Puljanke˝ d.d., navedeni su razvojni ciljevi koje teži ostvariti, rizici s kojima se susreće ,a od kojih je najveći tečajni rizik , te se ukazalo na činjenicu da poduzeće zapravo mnogo radi na svojem razvoju te da vlastitu razvojnu politiku ostvaruje i provodi uz veliku pomoć i podršku svojih obrazovanih i kvalificiranih kadrova.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2009_14
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 65.01 Metode i metodologija. Teorija i praksa organizacije > 65.012.4 Menadžment. Uprava. Ravnateljstvo Tehnike i metode upravljanja
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:47
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 20:47
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/490

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku