E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Obilježja izravnih inozemnih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo

Božić, Jelena (2009) Obilježja izravnih inozemnih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (370kB)

Sažetak

Osnovni cilj ovog završnog rada je, uz definiranje pojma izravnih ulaganja, prikazati njihovo kretanje u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1993. do 2007. godine, te opisati njihov značaj za hrvatsko gospodarstvo, ali i ukazati na negativne strane inozemnih ulaganja. Izravna ulaganja postala su značajna otvaranjem zemalja globalnom tržištu. Izravna ulaganja uz mnogobrojne pozitivne mogu imati i negativne učinke. Pozitivni učinci vidljivi su u dugom roku, dok su oni negativni vidljivi tek u dužem roku, stoga je potrebno dobro procijeniti prednosti i nedostatke pojedinih ulaganja. Investicijska ulaganja u Republiku Hrvatsku započinju 90-ih godina kada ona postaje samostalna država, tj. kada je započeo proces tranzicije u modernu tržišnu ekonomiju. Tada se Hrvatska otvara međunarodnim tokovima i prepoznaje veliki značaj inozemnih ulaganja u njenom gospodarskom razvoju, ali i njenom uključivanju na međunarodno tržište. Priljev inozemnih ulaganja u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 1993. do 2007. godine je relativno visok, ali je njegova struktura nepovoljna, što je izazvalo izostanak pozitivnih efekata, odnosno nije značajno doprinijelo ekonomskom rastu i razvoju hrvatskog gospodarstva, povećanju zaposlenosti i izvoza. Najveći dio tih ulaganja odnosio se na privatizaciju, dok se jako mali dio odnosio na restrukturiranje poduzeća s ciljem da postanu izvozno orijentirana i na „greenfield“ investicije. Glavne prepreke stranim ulagačima predstavlja neučinkovita i spora administracija, česte promijene zakona i propisa, korupcija, preskupa radna snaga. Potrebno je ukloniti negativne učinke što je više moguće, te osmisliti jasnu i učinkovitu strategiju privlačenja inozemnih ulaganja. Moženo zaključiti da Hrvatska ima dobru perspektivu glede privlačenja inozemnih ulagača, ali mora maksimalno iskoristiti svoje prednosti (lokacija, atraktivnost, obala), te suzbiti nedostatke kako bi privukla sve veći broj inozemnih ulagača. To bi pozitivno utjecalo na razvoj našeg gospodarstva i povećanju naše konkurentnosti, ali pri tome moramo brinuti o našoj obali, našem očuvanom okolišu i očuvanju našeg vlastitog identiteta, kojeg je danas, u svijetu brojnih organizacija i ujedinjenja teško očuvati.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: Afrić-Rakitovac, Kristina
Dodatne informacije: 2009_43
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Management i poduzetništvo
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:37
Zadnja promjena: 16 May 2014 15:01
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/519

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku