E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Turistički značaj i mogućnosti razvoja Pićna i Gračišća

Floričić, Doris (2009) Turistički značaj i mogućnosti razvoja Pićna i Gračišća. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (322kB)

Sažetak

Pićan i Gračišće, mali gradići u središnjoj Istri, bogate povijesti i kulturne baštine, još uvijek na margini lokalne i županijske vlasti čekaju svoju obnovu i jasniji put razvoja. Turistički razvoj je pokrenut, gostiju ima sve više iako se njihov broj ne može mjeriti ni s sličnim istarskim gradovima u unutrašnjosti Istre u kojima su poduzeti jasniji koraci k takvom razvoju. Pićan i Gračišće zasada imaju malo razvijeniju mrežu pješačkih i biciklističkih staza, zabavnih sadržaja, no nedostaju kulturne manifestacije i kreativnija zbivanja. Dobar primjer su zasigurno Legendfest – Festival legendi i mitova koji se održava u Pićnu, te Smotra vina središnje Istre u Gračišću, no to ne bi trebali biti i jedini uspješniji projekti. Uz bogatu povijest, mnoštvo crkvi i spomenika kulture, starih kamenih zdanja koje doduše čekaju obnovu, Pićan i Gračišće imaju puno šire potencijale, a postoji i mogućnost UNESCO zaštite navedenih lokaliteta koja bi se morala provesti u dogovoru s Konzervatorskim odjelom. Kao što Motovun ima filmski festival, a Grožnjan predstavlja grad umjetnika s mnoštvom ateljea, tako bi Gračišće moglo postati svojevrstan centar kulture s jednim od najljepših vidika Istre. Pićan bi naprotiv, zbog velikih poljoprivrednih površina koje se nalaze u neposrednoj okolici mogao pored sadašnje poljoprivredne proizvodnje i uzgoja različitih kultura razviti eko poljoprivredu ali i eko imanja koja su zasada prava rijetkost u Istri, ima ih svega dva. To su samo primjeri mogućeg razvoja, a za najbolji pravac razvoja, trebalo bi izraditi cjelovitu strategiju razvoja svakog gradića posebno koja bi se temeljila na stručnim analizama i procjenama, te koja bi naposljetku dala točne odrednice poduzimanja određenih investicija. Cijeli scenarij bi bio gotovo pa savršen, nudeći razvoj mjesta s ovakvim potencijalima, međutim da tomu nije tako, dokazuju stalni prosvjedi mještana ispred tvornice kamene vune Rockwool koja se nalazi u dolini Pićanskog luga, usred najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta. Pored niza zakonski neobičnih radnji prenamjene poljoprivrednog u industrijsko zemljište i smještaja u neposrednoj blizinu zakonski zaštićenog krajolika, tvornica prema procjenama nezavisnih stručnih analiza u zrak ispušta tone opasnih plinova koji se zbog konkavne doline ne mogu raspršiti na veće udaljenosti, nego ostaju u samoj dolini. Unatoč postojanju tvornice i njezinom radu, zbog niza propusta i nemogućnosti suživota s mještanima, pretpostavlja se da tvornica Rockwool neće ostati na navedenoj lokaciji.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Bušelić, Marija
Dodatne informacije: 2009_49
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.48 Turistički promet s gospodarskog gledišta. Politika turističkog gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:55
Zadnja promjena: 21 May 2014 08:38
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/525

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku