E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Obilježja demografske slike Republike Hrvatske

Belušić, Barbara (2009) Obilježja demografske slike Republike Hrvatske. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (444kB)

Sažetak

Demografska situacija u Hrvatskoj je u izrazito nezadovoljavajucem stanju buduci da se iz godinu u godinu broj stanovnika sve više smanjuje, unatoc tome što se nastoji provoditi pronatalisticka populacijska politika. Od 10. stoljeca pa do kraja 18. stoljeca broj stanovnika Hrvatske nije se bitno povecavao vec se kretao oko brojke od 1,5 milijuna stanovnika. U 19. stoljecu taj se broj sporo ali ipak povecava, dok se malo znacajniji porast bilježi u 20. stoljecu. U 20. stoljecu u razdobljima svjetskih ratova bilježi se takoder pad stanovništva. U razdoblju od 1857. do 1991. godine stanovništvo Hrvatske se jedva udvostrucilo, da bi nakon 1991. godine ponovo došlo do pada koji traje još i danas. Cilj ovog diplomskog rada je prikazati stvarno stanje demografske slike u Hrvatskoj te ga usporediti sa stanjem u odabranim zemljama Europe i njihovim populacijskim politikama. U prvom poglavlju uz objašnjenje osnovnih pojmova i podataka potrebnih za razumijevanje ove teme, pisali smo o prirodnim i mehanickim kretanjima stanovništva, te o teoriji demografske tranzicije. U drugom poglavlju analiziramo demografsko stanje u zemljama Europe, s naglaskom na Njemacku i Norvešku i njihove natalitetne politike. Sadržaj treceg poglavlja odnosi se na povijesni razvoj stanovništva Hrvatske, ukljucujuci brojnost i razmještaj stanovništva, migracije, te dobnu i spolnu strukturu. Cetvrto poglavlje sadržajno se odnosi na populacijsku politiku Hrvatske, a posebnu pozornost posvetili smo trenutnim pogodnostima koje imaju za cilj poboljšanje demografske slike Hrvatske. U završnom, petom poglavlju usporedujemo demografske slike Njemacke i Norveške s Hrvatskom. Metode koje smo koristili prilikom istraživanja i pisanja ovog rada jesu analiza, sinteza, indukcija i dedukcija.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Afrić-Rakitovac, Kristina
Dodatne informacije: 2009_59
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:37
Zadnja promjena: 16 May 2014 15:01
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/536

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku