E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Visokoškolsko obrazovanje i potražnja za radom

Dubinović, Melisa (2009) Visokoškolsko obrazovanje i potražnja za radom. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (534kB)

Sažetak

Veza između obrazovanja i tržišta rada u posljednje vrijeme ulazi u žarište političkih rasprava, budući da je obrazovanje jedan od glavnih čimbenika za stvaranje suvremenih gospodarstava utemeljenih na znanju. U ostvarivanju konkurentnosti radne snage osobitu važnost ima tercijarno obrazovanje budući da ono izravno utječe na proizvodnost i konkurentnost nacionalnog gospodarstva i poboljšanje životnog standarda. Obrazovna struktura stanovništva i zaposlenih usklađena s gospodarskim potrebama, odnosno s potrebama na tržištu rada presudna je za gospodarski razvoj i konkurentnost jedne zemlje. Svrha ovog rada je prikazati stupanj usklađenosti visokoškolskog obrazovanja odnosno njegovih izlaza sa potrebama na tržištu rada. Prilikom pisanja ovog rada korištene su sljedeće metode: Indukativna i deduktivna metoda, Metoda deskripcije, Komparativna metoda, Dijalektička metoda, Statističko – analitička metoda, Metoda kvanitativne i makroekonomske analize, Proučavanje dostupne literature. Rad se sastoji od osam poglavlja, uvoda i zaključka. U drugom poglavlju prikazano je kretanje upisanih studenata kroz godine i njihova prolaznost, te je dana usporedba sa drugim europskim zemljama. U trećem poglavlju obrađena je struktura stanovništva u Hrvatskoj prema obrazovanju, također uz usporedbu sa članicama europske unije. Četvrto poglavlje utvrđuje vezu između stupnja obrazovanja i stopa zapošljavanja, odnosno da li viši stupanj obrazovanja znači i lakšu i bržu integraciju u tržište rada. Odgovaraju li upisne kvote na fakultetima potrebama na tržištu rada obrađeno je u petom poglavlju. Šesto poglavlje govori o kvaliteti i učinkovitosti obrazovnog sustava u Hrvatskoj. U sedmom poglavlju dani su podaci o javnim i privatnim izdvajanjima za obrazovanje, te struktura upisanih studenata prema načinu financiranja. Zadnje poglavlje navodi troškove i koristi studiranja za pojedinca i za državu s teoretskog aspekta, te se pokušava utvrditi isplati li se danas studirati.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Bušelić, Marija
Dodatne informacije: 2009_65
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 331 Rad. Zaposlenost. Poslodavci, zaposleni. Ekonomika rada. Organizacija rada. > 331.5 Tržište rada. Zapošljavanje
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 05 Pro 2011 21:02
Zadnja promjena: 21 May 2014 08:37
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/542

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku