E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Osobna potrošnja u Republici Hrvatskoj od 1998. do 2007. godine

Angermiler, Vanja (2009) Osobna potrošnja u Republici Hrvatskoj od 1998. do 2007. godine. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (284kB)

Sažetak

Ovaj diplomski rad se bavi istraživanjem osobne potrošnje u Republici Hrvatskoj u vremenskom razdoblju od deset godina, odnosno od 1998. godine do 2007. godine. Osim u našoj zemlji istražili smo i osobnu potrošnju u tranzicijskim zemljama i zemljama Europske unije. Cilj ovog rada je da se prikaže struktura osobne potrošnje u RH te potrošnja po pojedinim stavkama osobne potrošnje, da se vidi za koju se stavku osobne potrošnje najviše izdvajalo, kretanje osobne potrošnje tijekom promatranog razdoblja te usporedba osobne potrošnje u Hrvatskoj i tranzicijskim zemljama te zemljama Europske unije. Rad je podijeljen u tri poglavlja. U prvom poglavlju definirat ćemo pojam osobne potrošnje, govorit ćemo o važnosti istraživanja osobne potrošnje, zatim o utjecaju osobne potrošnje na gospodarski razvoj, te ćemo prikazati funkcije potrošnje te teorije funkcije potrošnje koje su: teorija apsolutnog dohotka, teorija relativnog dohotka, teorija permanentnog dohotka i teorija životnog ciklusa. Drugo poglavlje koje je opširnije od prvog prikazuje strukturu osobne potrošnje u RH. Osnovne karakteristike potrošnje i primanja kućanstva izračunate su na osnovi podataka prikupljenih istraživanjem Anketa o potrošnji kućanstva. Anketa je provedena na uzorku slučajno odabranih privatnih kućanstva i nema panelnog dijela uzorka odnosno kućanstva se ne ponavljaju u sljedećoj godini. U početku poglavlja ćemo prikazati strukturu osobne potrošnje za 2007. godinu, u nastavku grafički ćemo prikazati svih dvanaest stavki osobne potrošnje u vremenskom razdoblju od 1998. do 2007. godine. Naime struktura izdataka za osobnu potrošnju dijeli se 12 glavnih skupina koje su: hrana bezalkoholna pića, alkoholna pića i duhan, odjeća i obuća, stanovanje, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje, zdravstvo prijevoz, komunikacije, rekreacija i kultura, obrazovanje, hoteli restorani, ostala dobra i usluge. Svaka pojedina stavka osobne potrošnje je posebno obrađena i prikazana u apsolutnim vrijednostima i postocima. U trećem poglavlju usporedit ćemo kretanje osobne potrošnje u Republici Hrvatskoj i tranzicijskim zemljama među kojima su: Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska i Bugarska te zemljama Europske unije. Osvrnut ćemo se na kretanje osobne potrošnje u tranzicijskim zemljama, njenu razinu i strukturu te kakva je potrošnja u zemljama Europske unije. Vidjet ćemo kakve razlike postoje i u kakvom je položaju Hrvatska u odnosu na te zemlje, te da li se struktura potrošnje u promatranim zemljama bitno razlikuje od strukture potrošnje u RH. U zadnjem dijelu diplomskog rada ćemo dati zaključak u kojem ćemo analizirati potrošnju Hrvatske i objasniti strukturu osobne potrošnje po pojedinim stavkama te njezine tendencije u našoj zemlji, te ćemo dati osvrt na usporedbu potrošnje Hrvatske i tranzicijskih zemalja te zemalja Europske unije.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2009_84
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.1 Ekonomska znanost. Osnovni ekonomski pojmovi, teorija. Vrijednost. Kapital. Fondovi > 330.101.541 Makroekonomija
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:40
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 20:40
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/562

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku