E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Logistika nabave u poduzeću "Aquaestil plus" d.o.o. Našice

Lijić, Ivana (2009) Logistika nabave u poduzeću "Aquaestil plus" d.o.o. Našice. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (850kB)

Sažetak

Logistika nabave je dio mikrologistike koja se bavi koordinacijom svih kretanja i stanja materijala i robe od tržišta nabave (dobavljača) do proizvodnje, odnosno prodaje. Pretpostavka za navedeno je da se tijek materijala, odnosno robe planira, upravlja i kontrolira u fizičkom, informacijskom i organizacijskom pogledu. Poduzeća zahtijevaju prikladnu nabavu. Poduzeća moraju nabaviti dijelove i materijale kako bi proizvela robu za prodaju, opremu za proizvodnju i operativu te potrošni materijal kao što su olovke i papir. Proces nabavljanja može biti jednostavan kao što je to poslati nekoga do robne kuće ili specijalizirane prodavaonice po kutiju olovaka. No, u većini slučajeva taj je proces puno složeniji, skuplji i značajniji za dobrobit poduzeća. Prema tome, nabavna funkcija nekog poduzeća zahtijeva upravljanje. Predmet istraživanja je logistika nabave, odnosno tijek nabave u teorijskom smislu i tijek nabave u praktičnom smislu, te povezanost i podudarnost između njih. Logistika nabave je atraktivna tema jer su poduzeća suočena s mnogobrojnom konkurencijom, te je potrebno istraživati nove izvore nabave i na taj način postići troškovne prednosti. Osnovni cilj istraživanja je prikazati proces nabave s teorijskog aspekta i objasniti ga na primjeru poduzeća «Aquaestil Plus» d.o.o. Našice. Specifični ciljevi jesu objasniti što sve utječe na proces nabave, sa kojim problemima se poduzeća susreću pri samom procesu nabave, kako se vrši kontrola troškova vezanih uz nabavu te odstupanja poduzeća prilikom nabave od teorijskih pretpostavki. Struktura rada sastoji se od definiranja poslovne funkcije nabave (pojam, ciljevi i zadaci nabave), zatim definiranja upravljanja logistikom nabave (planiranje, organizacija i kontrola logistike nabave), te upravljanje logistikom nabave u poduzeću «Aquaestil Plus» d.o.o. Našice, s općim podacima o poduzeću, ciljevima i zadacima poslovne funkcije nabave u poduzeću, primjera nabave u poduzeću te osvrta na upravljanje nabavom u poduzeću. Metode koje su korištene prilikom izrade ovog rada jesu osobno istraživanje literature kako bi se objasnio teorijski dio, te osobni intervju kako bi se objasnio praktični dio.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2009_85
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 65.01 Metode i metodologija. Teorija i praksa organizacije > 65.012.34 Logistika
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:34
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 20:34
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/563

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku