E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Analiza prirode gospodarskog rasta u Republici Hrvatskoj

Celija, Maja (2011) Analiza prirode gospodarskog rasta u Republici Hrvatskoj. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (286kB)

Sažetak

Tema ovog završnog rada je analiza prirode gospodarskog rasta s posebnim osvrtom na Republiku Hrvatsku. U njegovom prvom dijelu obradit će se teme poput ekonomskog rasta i razvoja te faze rasta prema kojima se može, u ekonomskom smislu, identificirati određena društvena zajednica u određenom vremenu. Ekonomskim rastom smatramo povećanje potencijalnog GDP-a ili proizvodnje neke zemlje. Pojam koji je srodan ekonomskom rastu je stopa rasta proizvodnje koja određuje stopu kojom raste standard življenja pučanstva neke zemlje. U drugom dijelu rada prikazani su čimbenici ekonomskog rasta kao i važnost svakog pojedinog čimbenika u ekonomskom rastu koji su se mijenjali tijekom vremena. Krajem 20. stoljeća ulogu dominantne komponente ekonomskog rasta preuzimaju procesi istraživanja i razvoja, ulaganje u obrazovanje i programe usavršavanja zaposlenika, zatim ulaganja u visokotehnološku opremu, inovacije te infrastruktura gospodarstva, međunarodna razmjena i razvoj financijskog sustava. U trećem dijelu rada bit će obrađene teorije te razni modeli gospodarskog rasta. Fenomen ekonomskog rasta jedan je od glavnih područja istraživanja mnogih ekonomista već stoljećima, a u zadnjih 50 godina ekonomski rast postao je jedno od najdinamičnijih područja istraživanja u ekonomiji što je rezultiralo nastankom brojnih teorija koje su nastojale objasniti zašto neke zemlje rastu brže od drugih i koji su glavni pokretači ekonomskog rasta. U četvrtom poglavlju, bit će obrađena tematika vezana uz važnost kapitalnih investicija za gospodarski rast u Republici Hrvatskoj te se pritom nastoji objasniti utjecaj investiranja u opremu, kao dio kapitalnih investicija, na ekonomski rast u Hrvatskoj za određeno razdoblje i vrši se analiza prirode ekonomskog rasta u Hrvatskoj kao temelj za kreiranje jasne dugoročne razvojne strategije. U petom poglavlju dane su smjernice bržeg rasta BDP-a u Republici Hrvatskoj, a odnose se na promjene dosadašnje ekonomske politike na način da se stvore uvjeti i okruženje koji će rezultirati povećanjem investicija u obrazovanje, znanost, istraživanje i razvoj, modernu opremu i tehnologiju te razvojem efikasnih gospodarskih sektora.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2011/139
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 19:52
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 19:52
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/592

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku