Varga, Anita (2011) Utjecaj genetski modificirane hrane na gospodarske i društvene procese. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.
Puni tekst
PDF
- Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja. Download (868kB) |
Sažetak
Tema koja se obrađuje u ovom radu nosi naslov „Utjecaj genetski modificirane hrane na gospodarske i društvene procese“. Cilj rada je ukazati na rizike i opasnosti genetske modifikacije u primjeni hrane i ekologije, koja za sobom ostavlja vrlo velike posljedice u vidu zdravlja ljudi i ekosustava. Proces genetski modificiranih organizama obilježen je različitim kontroverzama: političkim, društvenim, ekonomskim, religijskim, bioetičkim pa stoga pravo na bavljenje pitanjima koja proizlaze iz pojave i primjene genetski modificiranih organizama predstavlja izazov i za ostala područja znanosti. Temeljna hipoteza: Prijelaz poljoprivrede na industrijsku proizvodnju monokultura s genetski modificiranim usjevima s jedinim ciljem profita kao interesom i pravilom, donosi mnogo negativnih posljedica za biološku raznolikost ekosustava, a u konačnici te posljedice se reflektiraju u ljudima. Rad se pored uvoda i zaključka sastoji od osam poglavlja. Nakon uvodnog dijela, drugi dio rada objašnjava što je genetički inženjering, opisuje povijest genetički modificiranih organizama te objašnjava pojam i proces GM organizama. Treći dio rada objašnjava koji su to genetski modificirani organizmi koje biolozi stavljaju u sjeme biljaka kako bi nastala genetski modificirana hrana. Četvrti dio rada bavi se vodećim globalnim proizvođačima i distributerima genetski modificiranog, patentiranog i sadnog materijala koji se umjetnim putem ubrizgava u sjeme. Peti dio govori o implikacijama genetičke modifikacije, dok se u šestom djelu opisuju prednosti i nedostaci genetski modificirane hrane. Sedmi dio prikazuje položaj genetski modificirane hrane u odabranim zemljama, a u osmom djelu se opisuje odnos Hrvatske prema genetski modificiranoj hrani. U radu su korištene induktivna metoda, desktriptivna metoda, metoda analize i sinteze te statistička metoda.
Tip objekta: | Teza (Diplomski rad) |
---|---|
Mentor: | NIJE ODREĐENO |
Dodatne informacije: | 2011/170 |
Teme: | 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva |
Odjeli: | Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Ekonomija |
Datum pohrane: | 05 Pro 2011 21:00 |
Zadnja promjena: | 05 Pro 2011 21:00 |
URI: | http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/620 |
Actions (login required)
Pregledaj stavku |