E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Utjecaj genetski modificirane hrane na gospodarske i društvene procese

Varga, Anita (2011) Utjecaj genetski modificirane hrane na gospodarske i društvene procese. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (868kB)

Sažetak

Tema koja se obrađuje u ovom radu nosi naslov „Utjecaj genetski modificirane hrane na gospodarske i društvene procese“. Cilj rada je ukazati na rizike i opasnosti genetske modifikacije u primjeni hrane i ekologije, koja za sobom ostavlja vrlo velike posljedice u vidu zdravlja ljudi i ekosustava. Proces genetski modificiranih organizama obilježen je različitim kontroverzama: političkim, društvenim, ekonomskim, religijskim, bioetičkim pa stoga pravo na bavljenje pitanjima koja proizlaze iz pojave i primjene genetski modificiranih organizama predstavlja izazov i za ostala područja znanosti. Temeljna hipoteza: Prijelaz poljoprivrede na industrijsku proizvodnju monokultura s genetski modificiranim usjevima s jedinim ciljem profita kao interesom i pravilom, donosi mnogo negativnih posljedica za biološku raznolikost ekosustava, a u konačnici te posljedice se reflektiraju u ljudima. Rad se pored uvoda i zaključka sastoji od osam poglavlja. Nakon uvodnog dijela, drugi dio rada objašnjava što je genetički inženjering, opisuje povijest genetički modificiranih organizama te objašnjava pojam i proces GM organizama. Treći dio rada objašnjava koji su to genetski modificirani organizmi koje biolozi stavljaju u sjeme biljaka kako bi nastala genetski modificirana hrana. Četvrti dio rada bavi se vodećim globalnim proizvođačima i distributerima genetski modificiranog, patentiranog i sadnog materijala koji se umjetnim putem ubrizgava u sjeme. Peti dio govori o implikacijama genetičke modifikacije, dok se u šestom djelu opisuju prednosti i nedostaci genetski modificirane hrane. Sedmi dio prikazuje položaj genetski modificirane hrane u odabranim zemljama, a u osmom djelu se opisuje odnos Hrvatske prema genetski modificiranoj hrani. U radu su korištene induktivna metoda, desktriptivna metoda, metoda analize i sinteze te statistička metoda.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2011/170
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Ekonomija
Datum pohrane: 05 Pro 2011 21:00
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 21:00
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/620

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku