E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Financijski uzvještaji malog trgovačkog društva "Željana" k.d. Pula

Kmetec, Robert (2008) Financijski uzvještaji malog trgovačkog društva "Željana" k.d. Pula. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (231kB)

Sažetak

Diplomski rad obrađuje financijske izvještaje sa teorijskog, zakonskog i praktičnog stajališta na primjeru malog trgovačkog društva "Željana" k.d.. Sa teorijskog stajališta financijski izvještaji obrađeni su prema pojmu, osnovnim elementima i njihovim vrstama, dok sa zakonskog stajališta prema njihovom sadržaju i obliku prikazivanja. Sa praktičnog stajališta obrađeni su financijski izvještaji samog društva. Društvo je osnovano 26. srpnja 2006. godine upisom u Trgovački sud u Pazinu kao komanditno društvo za trgovinu i građevinarstvo. Društvo "Željana" k.d. osnovale su dvije fizičke osobe od kojih je jedan komplementar – uložio je svoje znanje i iskustvo, a druga komanditor koji je uložio kapital za početak poslovanja. Osnovna djelatnost društva je trgovina tekstilnom robom na malo, a komplementar je ujedno i jedini zaposlenik. Prema veličini društvo spada u mala trgovačka društva (čl. 3. Zakona o računovodstvu, N.N. 109/07). Zakon o računovodstvu (čl. 15.) propisuje obvezu sastavljanja i objavljivanja temeljnih financijskih izvještaja, a pod sadržajem i obuhvatom tih izvještaja razumijevaju se: a. bilanca (izvještaj o financijskom položaju), b. račun dobiti i gubitka (izvještaj o dobiti), c. izvještaj o promjenama kapitala, d. izvještaj o novčanom tijeku, e. bilješke uz financijske izvještaje. Poslovanje društva "Željana" k.d. razmatrano je temeljem osnovnih financijskih izvještaja (bilanca i račun dobiti i gubitka) i obuhvaća razdoblje od jedne godine; 2007 godina, a stručna interpretacija i analiza financijskih izvještaja bitni je preduvjet za donošenje odluka koje će voditi društvo prema uspjehu i dati vanjskim korisnicima stvarnu sliku poslovanja društva.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2008/81
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 19:54
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 19:54
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/625

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku