E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Održivi razvoj turizma na primjeru Istarske županije

Kuharić, Jelena (2008) Održivi razvoj turizma na primjeru Istarske županije. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (375kB)

Sažetak

Suvremene oblike turizma pratimo od kraja 19. stoljeća, od tada se turizam razvio u pravi fenomen, te je poprimio masovne oblike koji za sobom povlače neželjene negativne posljedice. Okolišu je turizam postao sve veća i ozbiljnija prijetnja. Zbog toga se počelo raspravljati o održivom razvoju turizma u svim pojavnim oblicima. S predviđenim brojem turističkih dolazaka u svijetu od jedne milijarde do 2010. godine, mogući pritisak na plaže, planinska turistička mjesta, povijesna gradska središta i male ruralne naseobine, mogu dovesti u opasnost njihov opstanak. Prihvaćanje i uvođenje granica turističkog razvoja jedan je od načina djelovanja na prekomjerno korištenje prirodnih resursa i eksploataciju kulturnog nasljeđa pojedinih destinacija. Cilj ovog rada je prikazati važnost razvoja turizma u skladu s načelima i odrednicama koncepta održivog razvoja na primjeru Istarske županije. Rad se sastoji od pet poglavlja. U drugom poglavlju govori se općenito o konceptu održivog razvoja, o pojmu održivog razvoja te Agendi 21 i Lokalnoj agendi 21. Treći dio razmatra održivi razvoj turizma, njegov koncept, učinke na okoliš te Plavu zastavu, odnosno međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja. U četvrtom dijelu govori se o turizmu Istarske županije, povijesnom pregledu razvoja turizma Istre, obilježjima turizma te projektima koji se provode u poticanju razvoja. Peti dio razmatra ostvarenje koncepcije održivog razvoja turizma Istre. Pozitivne i negativne strane razvoja turizma, projekte koji postoje u županiji i koji će se tek ostvariti. Korištene metode prilikom izrade diplomskog rada su sljedeće: deskriptivna metoda, metoda analize i sinteze, metoda dokazivanja i opovrgavanja.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Afrić-Rakitovac, Kristina
Dodatne informacije: 2008/84
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.4 Proizvodnja i usluge prema gospodarskim sektorima > 338.48 Turistički promet s gospodarskog gledišta. Politika turističkog gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:39
Zadnja promjena: 16 May 2014 14:55
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/628

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku