E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Prilagodba hrvatske poljoprivrede zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije

Adžijević, Ana (2008) Prilagodba hrvatske poljoprivrede zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (690kB)

Sažetak

Značaj poljoprivrede, osim osiguranja prehrambenih potreba stanovništva, ogleda se u njezinoj povezanosti s drugim granama gospodarstva, kao što su prerađivačka industrija i turizam. Cilj rada je prikazati trenutno stanje hrvatske poljoprivrede i proces njezine prilagodbe zakonodavstvu Europske unije. Zajednička poljoprivredna politika jedna je od najvažnijih i najaktualnijih politika Europske unije. Gotovo oko 50% pravne stečevine (acquis communautaire) Europske unije odnosi se na Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP). Unatoč mnogobrojnim pokušajima reformi, Zajednička poljoprivredna politika ostaje i dalje konzervativna, izuzetno skupa, neproduktivna i nekonkurentna, a cijene poljoprivrednih proizvoda koje plaćaju građani EU znatno su više od onih na svjetskom tržištu. Daljnje reforme biti će teško uskladiti s obzirom na daljnja proširenja EU. Danas je hrvatska poljoprivreda nekonkurentna u međunarodnim razmjerima, što potvrđuje i negativna vanjskotrgovinska bilanca. Prinosi su niski, kao i razina samodostatnosti velikog broja proizvoda. Ove su slabosti rezultat nerazvijene tržišne infrastrukture, neučinkovitih distribucijskih kanala, nedostatne razine vertikalne integracije, neorganiziranosti poljoprivrednika u lancu vrijednosti, nerazvijenog tržišta zemljištem i ruralnog financijskog tržišta, kao i još uvijek prisutnih ratnih šteta. Nepovoljna je i obrazovna, te starosna struktura poljoprivrednika, dok su njihove upravljačke vještine neodgovarajuće. Poljoprivredna su gospodarstva relativno mala, s raznovrsnom proizvodnjom pretežito za vlastite potrebe, što umanjuje ekonomije obujma, učinkovitost proizvodnje i prinose. Hrvatska poljoprivredna politika važan je čimbenik razvoja poljoprivrede. Iako su provedene brojne reforme i uložena znatna sredstva državnog proračuna, nekonkurentnost i strukturni problemi hrvatske poljoprivrede još uvijek nisu riješeni, što i dalje ograničava njen razvoj.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2008/88
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 338 Gospodarsko stanje. Gospodarska politika. Upravljanje gospodarstvom. Gospodarsko planiranje. Proizvodnja. Usluge. Cijene > 338.1 Gospodarsko stanje. Gospodarski ciklus. Razvoj gospodarske strukture. Rast
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Marketinško upravljanje
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:43
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 20:43
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/631

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku