E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Mobilnost faktora proizvodnje(rada i kapitala) u Europskoj uniji

Sošić, Jasmina (2008) Mobilnost faktora proizvodnje(rada i kapitala) u Europskoj uniji. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (433kB)

Sažetak

Europsku ekonomsku zajednicu su osnovale Francuska, Italija, Njemačka, Belgija, Nizozemska i Luksemburg 1957. godine potpisivanjem Rimskog ugovora. Prema čl. 2. Rimskog ugovora, zadatak EEZ-a bio je «…da osnivanjem zajedničkog tržišta i postupnim usklađivanjem ekonomskih politika država članica unutar čitave Zajednice unaprijedi ravnomjeran razvoj gospodarskih djelatnosti, stalan i uravnotežen prirodni razvoj, veću stabilnost, brži porast životnog standarda i bliskije odnose među državama Zajednice.» Dakle, već u Rimskom ugovoru stvaranje jedinstvenog tržišta ulazi u primarne zadaće EEZ-a, iako je ono počelo funkcionirati gotovo trideset pet godina kasnije. U ovom će se radu objasniti pojam jedinstvenog tržišta, njegov razvoj i postignuća. Predočiti će se koje koristi imaju potrošači, proizvođači te općenito ekonomija EU od jedinstvenog tržišta. Analizirati će se svaka od četiri sloboda koje su karakteristične za jedinstveno tržište, njihov povijesni razvoj i stupanj liberalizacije koje su postigle do danas. O jedinstvenom tržištu će biti riječ u prvom dijelu rada, dok je drugi dio posvećen analizi mobilnosti faktora proizvodnje, rada i kapitala. Naime, smatra se da ukidanje ograničenja trgovini i mobilnost faktora proizvodnje pridonose bržem razvitku i konvergenciji. U zadnjim godina došlo je do znatnog proširenja EU, 2004. godine deset europskih zemalja se pridružilo EU, a 2007. godine dodatne dvije države su postale punopravne članice EU. Dakle, došlo je i do znatnih promjena u EU koje su utjecale na mobilnost faktora proizvodnje. U trećem poglavlju će se analizirati stanje na tržištu rada EU i problematike vezane uz slobodno kretanje radne snage iz novih u stare države članice. Dok će se u četvrtom poglavlju analizirati tokovi kapitala unutar EU, sa posebnim osvrtom na investicije u nove države članice. Prilikom pisanja ovog rada koristit će se metode analize, sistematizacije i reinterpretacije informacija koje su sadržane u korištenoj literaturi.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2008/91
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 339 Trgovina. Međunarodni gospodarski odnosi. Svjetsko gospodarstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:35
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 20:35
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/634

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku