E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Porezne olakšice prilikom oporezivanja dohotka u Hrvatskoj i Italiji

Cafolla, Maja (2008) Porezne olakšice prilikom oporezivanja dohotka u Hrvatskoj i Italiji. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (371kB)

Sažetak

Porez na dohodak jedan je od najznačajnijih poreznih oblika koji tijekom svoje dugogodišnje primjene zauzima mjesto najizdašnijeg fiskalnog prihoda u većini poreznih sustava suvremenih, razvijenih zemalja svijeta. Uz njega su vezane brojne prednosti, ali i određeni nedostaci. Brojne su zemlje u svijetu i Europi koje primjenjuju ovaj porez u svojim poreznim sustavima. Tako je ovaj oblik u primjeni u Republici Hrvatskoj i u Republici Italiji. Jedan od važnijih elemenata kod ovog poreznog oblika jesu porezne olakšice. Sustav poreznih olakšica i oslobođenja utječu i umanjuju poreznu osnovicu te tako čine glavni mehanizam za ostvarenje demografskih i različitih ostalih ciljeva u sklopu sustava poreza na dohodak. Osnovni odbici imaju značajan demografski učinak, jer su motivirani činjenicom da porezni obveznik koji uzdržava članove svoje obitelji živi u težoj ekonomskoj situaciji. Fiskalni poticaji tako mogu biti direktni i indirektni. Direktnim ili izravnim fiskalnim poticajima smatraju se opipljive, vidljive novčane naknade koje mogu biti u obliku redovitih, jednokratnih ili povremenih plaćanja, dok su indirektni, odnosno neizravni fiskalni poticaji, porezni poticaji kao i razne subvencije koje ne predstavljaju izravna novčana davanja već samo smanjuju cijenu različitim obvezama, proizvodima i uslugama koje plaćaju obveznici. Porezni poticaji sastoje se od poreznih olakšica, odbitaka, povrata poreza, dok u indirektne fiskalne poticaje ubrajamo i subvencije za dječju hranu i proizvode, besplatne knjige, troškove vrtića, plaćanja za obiteljske potrebe te subvencionirana izgradnja stanova za obitelji s više djece i slično. Zaključiti se može da je uloga poreznih olakšica pri oporezivanju dohotka u različitim zemljama, različita, odnosno različite vlasti nastoje korištenjem različitih poreznih olakšica riješiti određene ekonomsko-socijalne probleme odnosno upotrijebiti ih u ostvarivanju ekonomsko-političkih ciljeva.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Krtalić, Sandra
Dodatne informacije: 2008/93
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac > 336.1 Javne financije, državne financije općenito
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:42
Zadnja promjena: 23 May 2014 08:16
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/636

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku