E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Ocjena boniteta poslovanja u poduzeću "Klen" d.o.o. Barban

Brgić, Sanja (2008) Ocjena boniteta poslovanja u poduzeću "Klen" d.o.o. Barban. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (434kB)

Sažetak

Cilj svakog poslovnog subjekta koji djeluje na tržištu je pravovremeno prepoznavanje prilika koje mu se pružaju i rizika koji mu prijete, odnosno zaštita od mogućih kriza u poslovanju. Iznimno važan izvor podataka o sadašnjim i potencijalnim poslovnim partnerima, kao i o vlastitom poslovanju nalazimo u bonitetnim informacijama, stoga se ocjena boniteta poslovanja smatra jednim od isključivo važnih poslovnih poteza. U užem smislu ocjena boniteta se odnosi na ocjenu vjerojatnosti nastupanja insolventnosti u poduzeću, a u širem smislu obuhvaća se i ocjena likvidnosti i kreditne sposobnosti. Poželjno je da se ocjena boniteta poslovanja provede prije početka poslovne suradnje. Financijski izvještaji, donosno bilanca, račun dobiti i gubitka te izvještaj o novčanom tijeku, podloga su za utvrđivanje boniteta poduzeća. Analiza godišnjih računa, analiza poslovanja, analiza računa u banci, pregledavanje posla na licu mjesta, analiza grane i rejting instrumenti su analize i ocjene boniteta poslovanja kojima se nastoji na vrijeme uočiti simptome krize i prepoznati poslovne rizike. Posebno se rejting smatra suvremenim instrumentom, budući da osim povijesnih podataka o poduzeću, u obzir uzima i sadašnju i buduću učinkovitost poduzeća. BON 1 i BON 2 jesu obrasci bonitetnih informacija pomoću kojih se dolazi do relevantnih podataka o bonitetu određenog poslovnog subjekta, a izdaje ih Financijska agencija. BON 1 je informacija o bonitetu poslovnih subjekata koja se ažurira četiri puta godišnje, a formirana je na temelju podataka iz Registra godišnjih financijskih izvještaja. Bonitetna informacija koja se odnosi na solventnost je BON 2, odnosno ovaj obrazac sadrži podatke koji ukazuju na mogućnost poduzeća da raspoloživim sredstvima podmiri sve svoje dospjele obveze u roku. Financijska agencija izdaje i bonitetna izvješća stranih poduzeća i BONPLUS, odnosno proširenu bonitetnu informaciju koja obuhvaća podatke o poslovanju poduzeća za posljednje tri godine i ocjenu financijskog rejtinga. Na primjeru poduzeća KLEN d.o.o. prikazani su prethodno navedeni obrasci.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2008/110
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:39
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 20:39
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/653

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku