E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Računovodstveni informacijski podsustav prodaje u poduzeću "Ciss" d.o.o. Poreč

Baranašić, Lara (2008) Računovodstveni informacijski podsustav prodaje u poduzeću "Ciss" d.o.o. Poreč. Završni rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (913kB)

Sažetak

Računovodstveni informacijski sustav veoma je bitan za poduzeće i donošenje odluka. Omogućuje obradu podataka kako bi se dobile relevantne informacije. Te su informacije prilagođavaju ovisno o njihovim korisnicima i tako se oblikuju različita izvješća koja su potpora za odlučivanje. Uz računovodstveni informacijski podsustav prodaje razvijeni su i računovodstveni informacijski podsustav nabave, proizvodnje, nagrađivanja ljudskih resursa te računovodstveni informacijski podsustav izvještavanja. Dobra organizacija računovodstvenog informacijskog podsustava prodaje, temelj je uspostavljanja dobrih odnosa sa kupcima, te sukladno tome ostvarenja boljeg financijskog rezultata. Temeljne faze ciklusa prodaje jesu: unos informacija iz narudžbi, odobravanje odgode plaćanja, otprema dobara, fakturiranje i ažuriranje analitičke evidencije kupaca, te naplata.. U prvoj fazi, unos informacija iz narudžbi, primaju se i odgovara se na upite kupaca, zaprimaju se narudžbe te se provjeravaju raspoložive zalihe outputa. U drugoj fazi, odobravanje odgode plaćanja, u ovisnosti o kupčevom bonitetu odobrava se odgoda plaćanja. U trećoj fazi, otprema dobara, dobra se pakiraju i šalju kupcu, vlastitim prijevozom ili koristeći usluge prijevoznika. U četvrtoj se fazi fakturiranja i ažuriranja analitičke evidencije kupaca, evidentiraju potraživanja po izdanim računima, odnosno smanjenje potraživanja na temelju plaćanja kupaca. Peta i najvažnija faza je naplata koja se može obaviti na razne načine, od klasičnog plaćanja virmanom, do čekova, mjenica i sl. Bitno je također uspostaviti odgovarajuće kontrolne postupke i mehanizme kako bi se spriječile razne prijevare i pronevjere koje se mogu očekivati. Ključne riječi: računovodstveni informacijski podsustav prodaje, unos informacija iz narudžbi, odobravanje odgode plaćanja, otprema dobara, fakturiranje i ažuriranje analitičke evidencije kupaca, naplata.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Završni rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2008/112
Teme: 6 Tehnologija (primijenjene znanosti) > 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija > 657 Računovodstvo > 657.4 Računi (konta). Računovodstveni sustavi. Računovodstvo troškova
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:49
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 20:49
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/655

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku