E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Uloga i značaj financijskog tržišta u gospodarskom razvoju Republike Hrvatske

Siljan, Saša (2008) Uloga i značaj financijskog tržišta u gospodarskom razvoju Republike Hrvatske. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (907kB)

Sažetak

Tema ovog diplomskog rada je uloga i značaj financijskog tržišta u gospodarskom razvoju Republike Hrvatske. Izabrao sam ovu temu iz razloga što su financijska tržišta aktivna, podložna trenutnim promjenama i cijeli svijet ovisi o njima. Svaki proizvod koji se trenutno nalazi oko nas je dio financijskog tržišta odnosno on je dio gospodarstva neke zemlje, što je i obrađeno kroz ovu temu. Oba dva segmenta u potpunosti su povezana, i gospodarstvo jedne zemlje i njeno financijsko tržište. Prilikom izrade ovog rada i pri korištenju potrebnih materijala primijenjene su znanstvene metode kompilacije, distinkcije, deskripicije i eksplanacije. S ciljem da bolje objasnim razvitak hrvatskog gospodarstva, u drugom poglavlju objašnjen je sam početak osnivanjem nove države, njen model i koliko i na koji način nas je primjenjeni način privatizacije vratio u prošlost. U drugom poglavlju prikazano je sadašnje stanje u kojem se nalazi hrvatsko gospodarstvo i svijet. Kroz drugo poglavlje je opisana i uloga države u samom poticanju razvoja gospodarstva. Kako bi pobliže objasnio kako izgleda tržište kapitala u Hrvatskoj u trećem poglavlju opisao sam glavne sudionike bez kojih tržište ne bi dostiglo tu razvijenost koju ima danas. Jedan od najvećih ulagača i pokretača u Hrvatskoj su mirovinski fondovi, koji su u pravom smislu riječi počeli ulagati u hrvatske dionice, a i inozemne tek od 2002. kada je usvojena mirovinska reforma. Uz mirovinske tu su i investicijski fondovi koji su prije nekoliko godina doživjeli pravi „boom“ u Hrvatskoj i koji su također jedan od glavnih uzroka koji su doveli do porasta investicija na Burzi. U četvrtom poglavlju je opisan početak Burze od 1918. godine pa do danas. Opisao sam njena tijela, način rada i razvitak kroz povijest. Pojasnio sam kako funkcionira trgovanje i koja se pravila moraju poštivati u toj trgovini, od pravila za uvrštenje pa do pravila kotiranja. Peto poglavlje nam daje ukupnu ocjenu tržišta kapitala, razvoj u odnosu na povijest i u odnosu na zemlje u regiji, te koji su glavni faktori tržišta kapitala koji su doveli do sadašnje razine razvijenosti. Prezentirane su i statistike najlikvidnijih dionica, članova Burze po ukupnom prometu te stanje Crobexa danas.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Škare, Marinko
Dodatne informacije: 2008/129
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito
3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:56
Zadnja promjena: 16 May 2014 14:10
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/669

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku