E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Konceptualni okvir strategije razvitka hrvatske zdravstvene zaštite

Mišković, Goran (2007) Konceptualni okvir strategije razvitka hrvatske zdravstvene zaštite. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (440kB)

Sažetak

U slučaju zdravstva javnost se opravdano poziva na ustavno ali i temeljeno ljudsko i moralno-etičko pravo na pravodobnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, s druge strane zdravstvena zaštita postaje iz dana u dan sve skuplja i potražuje sve više sredstava (zbog starenja stanovništva, a posebice zbog sve novije a time i skuplje tehnologije) pa dolazi do zavisnosti potreba, zahtjeva, ponuda, i mogućnosti u pružanju zdravstvene zaštite koje zahtijevaju jasnu, javnu i koordiniranu strategiju od strane tijela koja su zadužena za razvijanje te tako osjetljive djelatnosti. Svi navedeni čimbenici utječu na razvitak zdravstva i budući da se mijenjaju toliko dinamično i brzo, prirodno je da se mora mijenjati i sustav zdravstva. Krajnji je smisao ostvariti cilj svakog dobrog ustrojenog zdravstva, a on je poboljšanje zdravstvenog stanja, produženje ljudskog života te izrazito povoljan utjecaj na kvalitetu življenja. Iako je od osnutka hrvatske države i promjene društvenog uređenja od socijalističkog na tržišni prešlo više od petnaest godina, još uvijek nije izrađena strategija razvitka zdravstva koja bi pružila osnovne odrednice u kojem bi smjeru morale provoditi opsežne i nužne reforme. Neracionalna organizacija zdravstvene skrbi, loše planiranje i loša kontrola troškova u zdravstvu, kao i dugogodišnji nekontrolirani rast potrošnje u zdravstvenoj skrbi doveli su ukupne troškove zdravstva do gornjeg limita koje bi hrvatsko gospodarstvo i državni proračun moglo podnijeti tako da je opsežna i duboka reforma financiranja zdravstva hitna i nužna. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju potrebno je reorganizirati sustav javnog zdravstva kako bi postao glavni nositelj preventivnih aktivnosti i propisanih pravnom stečevinom EU u području zaštite zdravlja ljudi, kao i nositelj sustavnog provođenja preventivnih programa radi smanjenja oboljenja i rasterećenja zdravstvene skrbi, a time i smanjenje troškova u zdravstvu. Situacija cjelokupnog hrvatskog zdravstva imati će tendenciju usmjeravanja prema principima Europske unije. Iz tog razloga u ovoj analizi koristio sam uvid hrvatskog zdravstva te usporedba sa drugima, ali i osvrt na Istarske domove zdravlja koji imaju ključnu funkciju u održavanju zdravstvene kvalitete, kao i prikaz problematike, koja se u najvećoj mjeri odnosi na financijski dio.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Bušelić, Marija
Dodatne informacije: 2007_123
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 331 Rad. Zaposlenost. Poslodavci, zaposleni. Ekonomika rada. Organizacija rada.
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Financijski management
Datum pohrane: 19 Pro 2011 12:53
Zadnja promjena: 21 May 2014 08:20
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/674

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku