E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Utjecaj stanovništva na razvoj gospodarstva

Peteh, Marija (2008) Utjecaj stanovništva na razvoj gospodarstva. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (396kB)

Sažetak

Gospodarski razvoj znači proces koji ljude čini bogatijima povećavajući količinu dobara i usluga kojima raspolažu, i tako povećavajući spektar izbora koji im stoji na raspolaganju. Temeljna je karakteristika XX. stoljeća vrlo intenzivan razvoj znanja i tehnologije. Tijekom prošloga stoljeća kumulirano je više fundamentalnoga znanja i na njima temeljnih novih tehnologija te novih proizvoda, nego u svim prethodnim stoljećima i milenijima. Ljudski je faktor presudni čimbenik djelotvornoga gospodarskog razvoja. U industrijskim gospodarstvima XIX. stoljeća temeljni je resurs bio kapital u svom financijskom i fizičkom obliku (strojevi, oprema, građevinski objekti) koji je potisnuo zemlju kao proizvodni faktor. U postindustrijskom društvu XX. stoljeća, ljudski faktor koji je i ranije bio bitan element ekonomske aktivnosti, postaje dominirajući čimbenik gospodarskoga rasta. Ekonometrijska mjerenja jasno ukazuju kako obrazovni sustav s većom socijalnom jednakošću u pristupu školovanju utječe na povećanje nacionalnoga dohotka temeljem uvećanoga ljudskog kapitala. Dakle, cijeli se problem svodi na ulaganje. Razina kvalifikacije i obrazovanja, prema nekim autorima, ovisi o spremnosti roditelja da ulažu u dijete, odnosno čovjeka da ulaže u samoga sebe. Svako ulaganje u buduće zvanje znači suzdržavanje od trošenja u sadašnjosti, a veličina investicija određuje visinu budućih koristi. Ovim radom htjela sam istaknuti važnost ulaganja država u svoje stanovništvo, odnosno u ljudski kapital, u njegovo obrazovanje i posebno u znanost. Te investicije spadaju u najefikasnija ulaganja s multipliciranim efektom. Ovaj rad sastoji se od deset poglavlja. Započinje objašnjenjem demografije kao društvene znanosti te objašnjenjem veze između demografije i ekonomije. Treće i četvrto poglavlje odnosi se na brojčano kretanje stanovništva te utjecaj stanovništva na društveni proizvod. Peto poglavlje objašnjava populacijsku politiku, ona je važan instrument kojim država utječe na svoje stanovništvo, dali kvalitativno ili kvantitativno. Šesto i sedmo poglavlje ponajviše se odnosi na našu zemlju, i to na socijalno stanje u Hrvatskoj te problem starenja stanovništva. Osmo poglavlje odnosi se na strukturna obilježja stanovništva, prema ekonomskoj aktivnosti, djelatnosti itd. Rad završava poglavljem o ljudskom kapitalu koji je često nepravedno zanemarivan, a zapravo je jedna od najvažnijih varijabli gospodarskoga rasta. Ulaganje u ljudski kapital osigurava dugoročan i stabilan gospodarski rast. Pri izradi ovoga rada korišteni su podatci prikupljani iz domaće i strane literature, te djelom sa internetskih stranica. Ovu temu sam izabrala jer mi se činila zanimljivom, smatram da je stanovništvo kao jedno od najvažnijih čimbenika gospodarskog rasta nepravedno zanemarivano. Zbog toga sam htjela tu temu dodatno istražiti.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: Škare, Marinko
Dodatne informacije: 2008/135
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 330 Ekonomija općenito > 330.3 Dinamika gospodarstva. Kretanje gospodarstva
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Ekonomija
Datum pohrane: 05 Pro 2011 21:01
Zadnja promjena: 16 May 2014 14:10
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/680

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku