E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Monetarna politika u Republici Hrvatskoj u 2006. godini

Udovičić, Darko (2007) Monetarna politika u Republici Hrvatskoj u 2006. godini. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Puni tekst
[img] PDF - Objavljena verzija
Restricted to Samo registrirani korisnici

Sva prava pridržana. Nije dopušteno niti jedan dio reproducirati ili distribuirati bez prethodnog pismenog odobrenja.

Download (447kB)

Sažetak

U današnjim suvremenim gospodarstvima, u određivanju ciljeva ekonomske politike važna se uloga daje monetarnoj politici. Razlog tome je danas velika važnost novca u svakom gospodarstvu iako monetarna politika ne može svojim mjerama i instrumentima direktno kontrolirati i utjecati na realne varijable (već samo na nominalne), ipak može imati određeni posredni utjecaj na njih. Kako se monetarna politika bavi novcem kao sredstvom razmjene, kreditima i novčano kreditnim odnosima, ona proučava cijeli sklop novčanih odnosa, sve komponente novčane mase i uzroke njihove promjene. Temeljna zadaća svake monetarne politike koju središnja banka provodi, kao dio makroekonomske politike jest kontroliranje ponude novca u optjecaju, kamatnih stopa i uvjeta kreditiranja. Glavni instrumenti kojima to središnja banka postiže opisani su u ovoj diplomskoj radnji. U drugom dijelu rada opisati ćemo sam pojam monetarne politike, njene ciljeve, zadatke i kakva ona može biti s obzirom na kretanje novčane mase. Zatim ćemo objasniti pojam monetarnih institucija i njihovu ulogu u provođenju monetarne politike s posebnim naglaskom na Hrvatsku narodnu banku. U trećem poglavlju su obrađeni glavni instrumenti kojima monetarna politika tj. centralna banka kao nosilac monetarne politike može manipulirati u svrhu postizanja željenih i zadanih ciljeva; te kako, u kojoj mjeri i koliko uspješno ih HNB koristi u svrhu stabiliziranja hrvatskog gospodarstva, s naglaskom na 2006. godinu. Četvrto poglavlje bavi se tekućom monetarnom politikom HNB-a, kao tvorca monetarne politike u Hrvatskoj, te posljedicama recentne politike na realne i novčane tokove gospodarstva.

[error in script]
Tip objekta: Teza (Diplomski rad)
Mentor: NIJE ODREĐENO
Dodatne informacije: 2007_121
Teme: 3 Društvene znanosti > 33 Ekonomija. Ekonomska znanost > 336 Financije. Uključujući: Javne financije. Bankarstvo. Novac > 336.7 Novac. Monetarni sustav. Bankarstvo. Burze
Odjeli: Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" > Turizam
Datum pohrane: 05 Pro 2011 20:36
Zadnja promjena: 05 Pro 2011 20:36
URI: http://eknjiznica.unipu.hr/id/eprint/681

Actions (login required)

Pregledaj stavku Pregledaj stavku